Održan treći štrajk upozorenja u Srpskom narodnom pozorištu 1Foto: Dennis Jarvis / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

Treći štrajk upozorenja održan je danas u holu Srpskog narodnog pozorišta (SNP) zbog toga što nijedan štrajkački zahtev u vezi materijalnog položaja i uslova rada zaposlenih nije ni uzet u razmatranje.

U holu kod scene „Jovan Đorđević“ okupili su se članovi sindikalne organizacije SNP, a štrajk upozorenja i sastanak sindikata počeo je simbolično u pet minuta do 12.00, preneo je 021.rs.

Kako su naveli, nijedan zahtev sindikalne organizacije „nije uzet u razmatranje, niti je bilo ko od strane osnivača i poslodavaca ozbiljno shvatio zakonsku obavezu da pristupe pregovorima“.

Dodali su i da su dopisi za pregovore i rešavanje situacije poslati i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministarki kulture Maji Gojković i gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću.

Predsednik Samostalnog sindikata Robert Hercenberger je kratko rekao medijima, da je nezadovoljstvo među zaposlenima u SNP i dalje očigledno.

„Sindikat će u narednom periodu doneti novu strategiju za ispunjenje naših uslova“, rekao je on, prenosi Beta.

Štrajkački zahtevi sindikata SNP su poboljšanje materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih, kroz uvećanje zarada i popunjavanje upražnjenih radnih mesta.

Traži se i donošenje nove sistematizacije radnih mesta, uz obavezno učešće sindikata, poboljšanje uslova rada i obezbeđivanje osnovnih sredstava za rad.

Takođe, traži se i hitno pokretanje inicijative od strane nadležnih organa SNP da se ovo pozorište uvrsti u Listu ustanova kulture od nacionalnog značaja.

Iz ovog sindikata podsetaju da „bezmalo 150 radnika SNP ima zaradu u nivou minimalne, ili čak nižu od nje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari