Održana Noć muzeja na 226 lokacija sa više od 500 različitih dešavanja 1Foto: Noć muzeja

Uz dobro raspoloženje, osmehe i entuzijazam, 15. Noć muzeja održana je noćas širom Srbije: u 47 mesta u Srbiji, na 226 lokacija sa više od 500 različitih dešavanja posetioce je dočekala proslava umetnosti i kulture pod sloganom „Pobede i pobednici“.

Beograd je dočekao brojne posetioce na više od šezdeset lokacija širom grada! Jedna od najposećenijih lokacija za ovo veče bio je umetnički pavljion „Cvijeta Zuzorić“ kojim su prodefilovale odvažne i moćne vladarke i supruge iz dinastija Obrenović i Karađorđević.

Galerija ULUS- privukla je izuzetnu pažnju ljubitelja savremene umetnosti intrigantnom izložbom o muškom aktu o kojoj će se još dugo pričati, dok je Parobrod bio rezervisan za hrabre žene koje putuju kroz vreme – izložbu inspirisanu Srpkinjama koje su neustrašivo ispisivale nove stranice srpske istorije.

Istorijski arhiv Niš, slaveći svojih sedamdeset godina postojanja izložio je najstariju i najvredniju građu koju poseduje.

Veliko interesovanje izazvale su izložene stare i retke knjige – od najstarije „Basne Ezopove i drugih basnopisaca“, koje je priredio i u Lajpcigu objavio Dositej Obradović 1788. godine i Srpskog bukvara iz 1836. godine.

Dom vojske Srbije uspešno je predstavio posetiocima nesvakidašnji album sećanja na naše pretke iz prvog svetskog rata.

Najposećenije lokacije koje su privukle najveću pažnju u Novom Sadu bile su Gradska biblioteka i NIS-ova postavka u kojima je bio pripremljen sadržaj sa dečjim programom.

U više ustanova kulture u Leskovcu organizovani su različiti programi u okviru „Noći muzeja“.

Leskovački Narodni muzej je organizovao obrazovne radionice za decu „Moja knjiga-muzejska priča“, kao i „Kad porastem biću kustos“.

Priređen je i koncert učenika Muzičke škole „Stanislav Binički“, a svi zainteresovani su mogli da vide muzejske postavke uz stručno vođenje kustosa.

Gradska kuća je u ovu manifestaciju ušla dečijom predstava „Ljubav u Leskovac“, a zatim su usledili koncerti vokalne grupe „Libero“ i Gradskog hora „Ruzmarin“.

Istorijski arhiv je organizovao multimedijalni prikaz „Putovanje kroz vreme“.

Oko hiljadu posetilaca Narodnog muzeja Valjevo uživalo je uz zvuke trubadura, posebno osmišljene radionice za različite uzraste i izložbu „Jermeni u Valjevu – Ostavština za budućnost“ koja je bila centralni događaj Noći muzeja u ovom gradu.

U Bačkoj Palanci najveće oduševljenje je izazvao maskembal inspirisan sloganom „Svi smo pobednici“ u kome je učestvovalo nekoliko stotina posetilaca.

U Noći muzeja u Narodni muzej u Velikom Gradištu stigli su najpoznatiji slikar na svetu Pablo Pikaso i najnepoznatiji slikar iz Velikog Gradišta Dušan Bogić.

Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd.

Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za 14 godina taj broj narastao na 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od tri hiljade muzeja u 30 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari