Olako zaboravljanje časti 1Foto: TV Šabac

Treću premijeru u ovoj sezoni Šabačko pozorište odigralo je Šekspirova „Dva viteza iz Verone“ sa nemalo iznenađenja za gledaoce.

Velika sala je pregrađena za ovu predstavu, a na pozornici takođe su razmešteni gledaoci, dok su glumci upućeni na čitav taj prostor. Po renesansnim pravilima radnja je razvučena, sa dosta ponavljanja, i sa puno pantomime, a nemala prepreka bilo je kazivanje u stihovima.

Rediteljka Mia Knežević ukazuje da smo stvorili jedan olaki, paušalni procenjivački svet u kojem navodna sagledavanja stvari iz različitih uglova zapravo dovode do relativizacije mnogih pojmova. Olako se opraštaju nedopustive greške, a sam moral ispada kao neka potpuno prevaziđena kategorija.

Iako nas život iskušava svakodnevno, pitanje lične časti i odgovornosti niko ne može relativizovati dok u sebi ima svest o njima. Dva viteza su predstava o jednoj časti, koje u savremenom svetu gotovo da i nema. Ovo je drugi Šekspirov komad koga igra Šabačko pozorište, a prethodni, „Perikle“, u režiji Nikite Milivojevića osvojio je 20 nagrada na međunarodnim i domaćim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari