Olivera Kovačević: Nijedna ozbiljna televizija ne popunjava rupe, gledanost nije uvek i potvrda kvaliteta 1Foto: Privatna arhiva

Originalni domaći serijski program, najtraženije sportske utakmice i još mnoge druge nezaobilazne emisije koje volimo, čekaju nas na RTS-u već od septembra kad kreće nova jesenja šema.

„Septembar je uvek početak novog programskog izazova“, priča nam glavna i odgovorna urednica zabavnog programa Olivera Kovačević.

„Imperativ Javnog servisa je da u svojoj programskoj šemi ponudi sadržaje koji će biti urednički opravdani, tačni, pristojni, produkciono na visokom nivou, a uz sve to uzbudljivi i zanimljivi najširem televizijskom auditorijumu“, ispričala je Kovačević, a onda se dotakla svega onog što smo gledali u prethodnim mesecima.

„Mogla bih da kažem da me je obradovala ‘letnja šema’ na RTS-u, gde smo i mi i gledaoci uživali u više sportskih događaja – svetskom i evropskom prvenstvu u plivanju i u vaterpolu, evropskim prvenstvima u atletici, gimnastici, veslanju, kajaku, stonom tenisu, bič voleju. Zatim u tenisu na Vimbldonu, fudbalu u Ligi nacija, a posebno je bilo zadovoljstvo raditi emisiju Zabavnog programa ‘Leto u Srbiji’, koja se tokom avgusta emitovala sa beogradske Ade Ciganlije.“

Stalna je polemika u javnom prostoru šta sve fali na nacionalnim frekvencijama a tiče se sadržaja. I Olivera Kovačević ima svoje mišljenje o tome, kao i na čemu bi televizije mogle da rade u budućnosti.

„Nijedna ozbiljna televizija ne popunjava rupe, već razmišlja o programskoj ponudi svojim gledaocima. Naravno da gledanost nije uvek i potvrda kvaliteta, ali ne zaboravite da je ‘Slagalica’ i dalje najgledanija emisija u Srbiji, što govori da i nešto što je pametno i kvalitetno može da privuče ogroman broj ljudi. Naravoučenije je da ne smemo potcenjivati televizijsku publiku. Ono što nedostaje svim televizijama u Srbiji je kvalitetan dečiji program, a naročito ekološki.“

Svi se slažu da će jesen na RTS-u prvenstveno obeležiti veliki sportski događaji kao što su Evropsko prvenstvo u košarci i Svetsko prvenstvo u fudbalu, koji će nema sumnje privući najveći broj gledalalca.

Urednica zabave se osvrnula i na ove prenose, napominjući da će biti upamćeni zavisno od rezultata koji naši sportisti postignu, a da će i RTS kao emiter ubirati delić te slave. Zatim se dotakle i drugih noviteta koji nas očekuju ove sezone.

„Noviteti na RTS-u pre svega biće nove serije kao što su ‘U klinču’, ‘Bilo jednom u Srbiji’, ‘Branilac’… Zabavni program pored vrele sportske jeseni koju prati i serijal razgovora sa našim fudbalerima kolege Ace Stojanovića ‘Na putu za Katar’, oslanja se na formate visoko gledanih kvizova i emisija koje dobijaju svoje nastavke poput ‘Moje dedovine’, ‘Svadbe u mom kraju’, ‘Na večeri kod poznatih’…“

„U klinču“ je već krenula 29. avgusta, i u periodu od ponedeljka do petka pratimo seriju koja na šarmantan način govori o odrastanju, o izazovima sa kojima se danas suočavaju mladi i njihovi roditelji. Glavne role tumače proslavljeni glumci Branka Katić i Nikola Kojo, kao i mlada regionalna muzička zvezda Mihajlo Veruović Vojaž, ali tu su još mnogi proslavljeni glumci kao i neke mlade nade.

Mesto u programu je već našla i serija „Bilo jednom u Srbiji“, koja se od 3. septembra emituje subotom i nedeljom. U pitanju je topla ljudska priča smeštena u Leskovac, između dva svetska rata. Prijatelji Dine i Cone vraćaju se iz dalekog sveta u rodni grad, gde spletom neobičnih okolnosti od gubitnika postaju pravi heroji. U ovoj seriji uloge su ostvarili Sloboda Mićalović, Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Radovan Vujović…

Pored sportskog programa i velikih takmičenja, spremna je emisija i za sportske sladokusce, „Šljiva ranka i stativa tanka“, koju je u susret ovom velikom događaju snimila video-produkcija „Golden Touch“ u saradnji sa Radio-televizijom Srbije. U pitanju su polučasovne epizode, u kojima će predstaviti nekoliko amaterskih, nižerazrednih fudbalskih klubova u Srbiji. Iako u vrlo skromnim uslovima, ovi klubovi opstaju i traju, sa tradicijom dugom, neretko, skoro čitav vek.

Kvizovi su uvek gledani i popularni, a već zvezdanoj postavi popularnih kvizova kao što „TV Slagalica“, „Potera“, „Stigni me ako znaš“, „Ja volim Srbiju“ dolazi novi dodatak. Za najmlađe gledaoce stiže novi kviz, i to ne bilo kakav, nego – „NTC kviz“, nastao prema sistemu učenja osnivača Mense Jugoslavije – dr Ranka Rajovića. Jedinstven je po tome što ne predstavlja test znanja i informisanosti, već kviz misaonih veština, pa će ispred malih ekrana ravnopravno moći da se nadmeću deca i roditelji.

Novitet je i „Fantastična Planeta“, novi dokumentarni serijal u kome ćemo na sasvim originalan način upoznati našu planetu. Novinar Vladimir Banić je za gledaoce RTS-a proputovao čitavu zemaljsku kuglu – od Južne Afrike do Islanda, od Kalifornije do Japana. U 20 epizoda videćete presek današnje civilizacije i saznati gde je, kuda ide i koliko je zaista fantastična naša planeta.

Ovo su neki od noviteta, ali ne smemo zaboraviti i nezaobilazne i kultne emisije kao što su „Sasvim prirodno“, „Velika iluzija“, „Gastronomad“, „RTS ordinacija“, „Ekskluzivno sa Mirom Adanjom Polak“, „Šarenica“, „TV lica… kao sav normalan svet“, „Kvadratura kruga“, „Na večeri kod“, „Kuhinja moga kraja“, „Moja dedovina“, „Svadba moga kraja“.
Miloš DAŠIĆ

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari