Omaž Morikoneu: Muzika za Oskara koju izvodi u potpunosti ženski ansambl 1Foto: Dom Omladine/ Promo

Dom omladine Beograda predstavlja jedinstven muzički događaj povodom završnice jubilarnog 70. Martovskog festivala – Muziku Enija Morikonea iz nagrađivanih filmova, u utorak, 4. april u 20 sati, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Koncert izvodi orkestar Le Muse (Italija), uz učešće Morikoneove dive, muze i inspiracije Suzane Rigači, peva Daniela Plači, a diriguje Andrea Albertini.

Mogobrojne nagrade su dodeljene kompozitoru Eniju Morikoneu za života, kao što su: Oskar 2016. godine, Zlatni globus, nagrada po izboru kritičara, kao i zvezda na Bulevaru slavnih. Smatra se jednim od navažnijih kompozitora filmske muzike svih vremena:”Dobar, loš zao”, “Za šaku dolara”, “Za dolar više”, “Bilo jednom na Divljem zapadu”, “Bilo jednom u Americi”, “Profesionalac” i mnogi drugi.

Povodom koncerta je ukazano da je Le Muse, u potpunosti ženski ansambl formiran od vrhunskih muzičarki, umetnički odraslih u izuzetnim nacionalnim i međunarodnim orkestrima, koji svoje koncertne karijere kombinuju sa predavanjima na čuvenim italijanskim muzikim akademijama i muzičkim školama.

U projektu “Muzika za Oskara” nastupaju kao klasični muzičari, sa ciljem dočaravanja zvuka koji bi bio što približniji originalnim Morikoneovim kompozicijama. Dirigent je Andrea Albertini, vokalni solista Daniela Plači.

Repertoar se sastoji od najpoznatijih filmskih tema Enija Morikonea, prateći zajedničku razvojnu nit njegovog stvaralaštva, od ranih 60-ih do naših dana. Svaku numeru će predstaviti i obogatiti anegdotama, kuriozitetima, istorijskim i biografskim beleškama, dirigent Albertini, kao konfernasije.

„Uverite se iz prve ruke, kakav je bio stvaralački genij ovog kompozitora i prisustvujte koncertu na kome će se izvoditi njegove najpoznatije kompozicije iz istorije međunarodne kinematografije“, pozvali su organizatori koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari