Omaž Zoranu Simjanoviću na otvaranju Kratkog metra 1

Prošle godine je doneta odluka da Zoran Simjanović bude dobitnik nagrade za životno delo.

On je naš najveći filmski kompozitor, kompozitor primenjene muzike. On ne dobija nagradu za „Grlom u jagode“, „Nacionalnu klasu“, „Miris poljskog cveća“, već za onaj deo opusa koji je manje poznat, a to su kratki filmovi, dokumentarci i animirani filmovi. Omaž na otvaranju Kratkog metra biće posvećen kompozitoru Zoranu Simjanoviću – kazao je Dejan Dabić, umetnički direktor Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularnog Martovskog festivala ili Kratkog metra, danas na konferenciji za medije povodom najave ovog festivala koji će biti održan od 19. do 25. aprila u Domu omladine Beograda. Čitav festival zapravo je posveta slavnom kompozitoru.

Dabić je ukazao da malo ljudi zna da je Simjanović bio član ASIFA-e, Međunarodne asocijacije animatora, a ove godine će u okviru selekcije animiranog filma biti prikazana „Hronika jednog putovanja“ Stevice i Miloša Živkova, koji je njegova poslednja pisana muzika za animirani film.

Umetnički direktor festivala najavio je i da će publika na otvaranju imati prilike da vidi svetsku premijeru animiranog filma Borislava Šajtinca „Kad oružje govori“, te film „Nimic“ čuvenog reditelja Jorgosa Lantimosa, sa Metom Dilonom. Film iz regiona „Nun of your business“ Ivane Marinić Kragić intigantna je priča o dve opatice koje su izašle iz samostana jer su se zaljubile jedna u drugu. Publiku očekuje i svetska premijera dokumentarnog filma „Samo za naše oči: Džon Glen“, o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu. Na Martovskom će biti prikazan i dugometražni dokumentarni film Danijele Štajnfeld, koji ne govori samo o njenoj sudbini već i o drugim žrtvama zlostavljanja.

Budući da zbog pandemije nije održan prošlogodišnji festival, ovogodišnje izdanje je duplo: biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – sedam dana, a pored takmičarskog imaće i bogat revijalni program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Planirani su i stručni programi, tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, masterklasovi…

Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda, ukazao je da je održavanje kulturnih manifestacija, u skladu s poštovanjem propisa, ipak moguće i važno zarad kontinuiteta života i kulturnog zdravlja svih nas. On je istakao da DOB poštuje sve mere propisane od nadležnih u cilju suzbijanja virusa, ali i pozvao publiku da nosi maske, poštuje propise i da se vakciniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari