Osniva se nagrada “Dobričin venac” 1Foto: Miroslav Dragojević

Akademija “Ivo Andrić” pokreće nagradu “Dobričin venac”, u znak sećanja na književnika Dobricu Ćosića, koja će se na godišnjem nivou dodeljivati romanesknom delu, koje se na “visoko kreativan način bavi ključnim pitanjima položaja i sudbine srpskog naroda”, saopštila je ova ustanova.

Akademija u čijem je osnivanju (1998) učestvovao i Dobirca Ćosić, pokreće ovo priznanje povodom 95 godina od rođenja književnika.

Za nagradu mogu konkurisati romani objavljeni na srpskom jeziku u matici i dijaspori u toku kalendarske godine, a izuzetno, prvi put, najbolji roman biraće se između dela objavljenih tokom 2015. i 2016. godine. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 5000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Odluku o prvom dobitniku novoustanovljene nagrade doneće žiri u sastavu: romansijer Radomir Smiljanić, univerzitetski profesori književnosti i književni istoričari dr Jovan Delić, dr Milivoje Pavlović i dr Dara Vučinić, javni radnik Branislav Baćović i književni kritičar Dragoljub Stojadinović.
Dobrica Ćosić preminuo je 18. maja 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari