Otimanje jubilarne manifestacije 1Foto: Medija centar

Međunarodni festival dečijih pozorišta u Subotici uoči jubilarnog 25. izdanja, koje bi trebalo da se održi od 16. do 21. septembra, ostao je najpre bez Saveta, a od prekjuče i bez direktora i selektora Festivala.

Neopozive ostavke najpre su podneli 14. avgusta članovi Saveta ove manifestacije: pesnik LJubivoje Ršumović, teatrolozi Zoran Maksimović i Miroslav Radonjić, novinar Gordana Đurđević, kojima se pre dva dana pridružio i idejni tvorac Festivala, njegov dugogodišnji selektor i direktor Slobodan Marković. Svi oni kao razlog za ostavke navode „samovolju, narušeno poverenje, lošu komunikaciju i odnos izvršnog producenta – Otvorenog univerziteta Subotica prema Festivalu“.

U saopštenju dostavljenom Danasu Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta Subotica, objašnjava da je „u skladu sa Statutom i osnivačkim aktom Festivala, trenutnom Savetu i direktoru Markoviću istekao četvorogodišnji mandat u februaru 2018, zbog čega se očekuje da će novi Savet, a potom i direktor Festivala biti izabrani u narednom periodu kako bi u saradnji sa izvršnim producentom realizovali predstojeću manifestaciju“. Za izbor novog Saveta i ostavke nadležna je Skupština opštine Subotica. „Predmet“ je, kako je juče rečeno našem listu, dostavljen nadležnom Sekretarijatu za društvene delatnosti, ali sekretar ove opštinske službe Jasmina Stevanović, jedina ovlašćena da daje izjave, bila je odsutna celog dana „zbog sastanka“.

U ostavci dostavljenoj gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i predsedniku Saveta LJubivoju Ršumoviću, Slobodan Marković ističe da je „primoran da podnese neopozivu ostavku na funkcije direktora i selektora, jer se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. festivala mesecima unazad, a pogotovo od juna obavljaju u potpunosti mimo njega“.

„Brojni problemi nastali su zbog narušenog poverenja, loše komunikacije i odnosa Izvršnog producenta prema Festivalu, koji se ogledao u nizu štetnih postupaka, a koji je kulminirao ukidanjem radnog mesta izvršnog direktora Festivala, što je, između ostalog, ugrozilo dalje funkcionisanje manifestacije. Zbog svega pomenutog, došlo je do zastoja u pripremama Festivala i program koji je Savet usvojio novembra 2017 – dokumentarni film o Festivalu, fotomonografija, jubilarni 10. međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, objavljivanje zbornika radova sa Foruma, reprezentativna izložba kineskog lutkarstva u Subotici i drugim gradovima Srbije, izložba crnogorskog vajara Mija Mijuškovića, autora skulptura-nagrada… nije mogao biti realizovan u septembru, kako je prvobitno bilo planirano. Izvršni producent ignorisao je i odluku Saveta da se Festival pomeri za kraj oktobra ili početak novembra, kako bi se makar deo tog planiranog programa realizovao“, navodi u ostavci Slobodan Marković.

On ocenjuje da je „Festival postao predmet nekih drugih interesa, dok su zanemarena sva načela i svi ciljevi postavljeni još prilikom osnivanja 1994, na kojima se u dosadašnjem radu rukovodio“. Marković naglašava da „svojim imenom i delom ne stoji iza onoga što će publici biti ponuđeno na jubilarnoj manifestaciji“, zbog čega traži da se sajta Festivala ukloni njegovo ime kao selektora i direktora.

– Nisam za improvizaciju, ne znam ko je selektor ni kakav je program, zbog čega ne želim da stojim iza toga. Žao mi je što 25. Festival neće biti obeležen na način dostojan jubileja. Hteli smo i mogli smo! Moglo se, a nije se htelo? Iz kojih razloga, ne znam, mada je Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, s ponosom ističem, postao jedinstven kulturni brend grada Subotice, Srbije i važna tačka na kulturnoj mapi Evrope – kaže Slobodan Marković za Danas.

Dve nedelje pre njega, zvaničnike Skupštine grada Subotice Tivadara Bunforda i Đulu Ladocki članovi Saveta obavestili su da „nisu u mogućnosti da i nadalje stručno i časno vode Međunarodni festival pozorišta za decu u ovom gradu, jer im je „obavljanje njihove društveno odgovorne funkcije onemogućio izvršni producent – Otvoreni univerzitet u Subotici“.

„U suprotnosti sa Osnivačkim aktom i Statutom Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, izvršni producent je u potpunosti preuzeo rukovođenje Festivalom. Nezakonito je poništio odluke Saveta i izabrao novog selektora, sa kojim priprema 25. festival, uprkos mišljenju Saveta da Festival ne može biti održan u septembru na kvalitetan način, kako to priliči jubileju i ugledu jedne od naših najznačajnijih kulturnih manifestacija“.

– Naša ostavka je neopoziva. Ne znamo šta se događa. Da li je bila namera da sklone Slobodana Markovića, previđajući da sudbina ovakvih manifestacija obično zavisi od jednog čoveka, kao što je to bio slučaj sa Milutinom Čolićem i FEST-om ili Mirom Trailović i Jovanom Ćirilovom kad je reč o BITEF-u. Ta kratkovidost je prerasla u kabadahijsko postupanje jednog čoveka, koji Savet ni o čemu ne obaveštava, čak ni ko je novi selektor. Uradili smo ono što smo morali – isključili smo se iz rada Festivala. Nisam čovek koji veruje u teorije zavere, ali u državi u kojoj je postalo legitimno da samozvanci uzimaju posede, imovinu, izvore, prodaju državu.., može da se ignorisati i to sa neko uzme festival – izjavio je za Danas LJubivoje Ršumović, predsednik Saveta festivala u ostavci.

Ršumović se nada da će Slobodan Marković uspeti da zaštiti svoja autorska prava kao osnivač i idejni tvorac Festivala.

„Neosporno je da su u proteklom periodu gospodin Marković i članovi Saveta značajno doprineli afirmaciji Festivala, na čemu smo im posle dugogodišnje uspešne saradnje veoma zahvalni. S druge strane, očekivali smo da će isti doprinos dati i jubilarnom 25. izdanju Festivala, ali moramo da razumemo njihovu odluku… Poslednja sednica Saveta kojoj je prisustvovao predstavnik izvršnog producenta održana je u novembru 2017. i od tada izvršni nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku-sednici koju su upriličili članovi Saveta i gospodin Marković. Takođe, niti jedna odluka koja je proistekla sa tih sastanaka nije zvanično dostavljena izvršnom producentu Festivala koji je po dobijanju rezultata konkursa nastavio da priprema program za septembar, kako je i definisano u prijavama za konkurse koje je smo pripremili zajedno sa gospodinom Markovićem“, objašnjava u saopštenju Ilija Tatić.

Tatić tvrdi da su „narušeni odnosi, poverenje i brojni problemi posledica inicijative Slobodana Markovića da, bez povoda i argumenata, osnuje udruženje građana sa ciljem preuzimanja organizacije 25. i narednih Festivala, što nije prihvatio osnivač Festivala Grad Subotica“.

– Otvoreni univerzitet je izvršni producent Međunarodnog festivala pozorišta za decu već 21 godinu, a ja obavljam dužnost direktora četiri godine. Takođe, Otvoreni univerzitet je i izvršni producent Festivala evropskog filma Palić već 25 godina. Ni na jednom, ni na drugom Festivalu nije bilo problema ovog tipa proteklih godina – naglašava Ilija Tatić.

Opravdanje

– Pozivanje na udruženje građana je njihov način da se opravdaju. Ideja o udruženju građana, sa kojom je upoznat i Grad Subotica, nastala je kasnije kad se sve krenulo kako ne treba. To je urađeno sve u skladu sa važećim zakonom – objašnjava Slobodan Marković.

Budžet pet miliona dinara

Prema rečima Ilije Tatića, budžet za 24. Međunarodni festival dečijih pozorišta iznosi pet miliona dinara, jer je ove godine, posle višedecenijske podrške, izostala pomoć Ministarstva kulture i informisanja. „Naša je obaveza, kao izvršnog producenta da manifestaciju realizujemo u skladu sa dugogodišnjom programskom orijentacijom i stečenom reputacijom, na šta nas obavezuju i ugovori sklopljeni sa Gradom Suboticom i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu. U skladu sa tim, od 16. do 21. septembra, imaćemo vrlo reprezentativan takmičarski program sa predstavama sa tri kontinenta, specijalan program posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje pozorišta iz Pekinga i Šangaja, lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa profesionalnih i amaterskih trupa u okviru pratećeg programa. Sledeće nedelje predstavićemo program jubileja i najzanimljiviji prateće sadržaje“, najavio je Ilija Tatić.

Još bez novog selektora

– Do momenta ostavke selektor i direktor Festivala je bio gospodin Marković. Nakon što Grad Subotica imenuje novi Savet, Savet ima ulogu da na predlog izvršnog producenta izabere novog direktora i selektora – kaže Tatić, povodom tvrdnji da je nezakonito, mimo Slobodana Markovića, izabran novi selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari