Otkazani Mokranjčevi dani i Jesenji vašar u Negotinu 1Radovi u domu kulture Foto: Dom kulture Negotin

Jubilarni 55. Mokranjčevi dani, kao i Jesenji vašar u Negotinu odloženi su zbog nepovoljne epidemiološke situacije, saopšteno je danas nakon zasedanja Štaba za vanredne situacije opštine Negotin.

Decenijama unazad septembar je mesec kada se u Negotinu odvijaju Mokranjčevi dani, muzički festival čija je osnovna misija promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, i doprinos afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije.

Ovogodišnji, inače jubilarni 55. festival odložio je korona virus do povoljnije epidemiološke situacije.

Ova je informacija saopštena nakon danas održane vanredne sednice Štaba za vanredne situacije opštine Negotin na kojoj je prezentovano mišljenje Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara o mogućnosti održavanja 55. Mokranjčevih dana i Jesenjeg vašara.

Nadležni iz ZZJZ „Timok“ smatraju da je epidemiološka situacija na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga, kao i u Republici Srbiji nesigurna, uzimajući u obzir specifičnost manifestacija, kao i očekivani broj učesnika, održavanje „Mokranjčevih dana“ i Jesenjeg vašara predstavljalo bi epidemiološki rizik, zbog čega su predložili njihovo odlaganje za period kada epidemiološka situacija bude povoljna.

„Održavanje 55. Mokranjčevih dana za opštinu Negotin i sve građane opštine je od velikog značaja, ali je isto tako velika odgovornost i na prvom mestu nam je da sačuvamo zdravlje ljudi“, naglasio je predsednik opštine Negotin i komandant Štaba za vanredne situacije Vladimir  Veličković.

Preporuka ZZJZ „Timok“ iz Zaječara je prihvaćena i obe manifestacije  zaključkom Štaba odložene su za period kada epidemiološka situacija bude povoljna.

Domu kulture “Stevan Mokranjac“ i opštini Negotin preporučeno je da prigodnom izložbom i puštanjem Mokranjčevih rukoveti preko javnog ozvučenja, ali i prezentovanjem Mokranjčevog života i dela u medijima i drugih prigodnih sadržaja obeleže ovaj kulturni događaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari