Otpor masovnom uticaju anglosaksonske kulture 1Foto: FoNet TV

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, svoje 11. izdanje, počeo je večeras. Manifestaciju su svečano otvorili ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i osnivač festivala, reditelj Emir Kusturica.

Vladan Vukosavljević izjavio je da je vrednost Kustendorfa nesumnjiva, jer okuplja mlade ljude koji mogu da se druže sa svojim uzorima i da nešto nauče i saznaju u direktnom kontaktu…

„Ono najbolje što mladi ljudi mogu da dobiju, dobijaju ovde. Malo je festivala koji, osim programa koji prikazuju gde mladim ljudima daju priliku da se afirmišu svojim radovima i to u takmičarskoj konkurenciji, paralelno sa tim omogućuju im da mogu sa velikanima svetskog filma da sede, razgovaraju…

Ovo je velika radionica filma i svetske kulture i jedna od najvažnijih manifestacija u Srbiji“, kazao je ministar. On je dodao da je jedna od osnovnih poruka festivala da kvalitetna umetnost nije umrla, te da inspiracija i duh nisu poraženi u velikoj navali industrije banalnosti. Na pitanje novinara kako objašnjava to što Kustendorf dovodi važnije goste od Festa, Vukosavljević je odgovorio da je razlog za to velika reputacija i umetnički ugled Emira Kusturice. „Verujem da najveći broj tih uglednih gostiju dolazi uglavnom zbog njega. Zato što veruju u njegov umetnički rad. Kusturica svojim požrtvovanjem i velikim trudom koji ulaže u organizaciju ovog festivala privlači sebi slične – kvalitetne, talentovane, ubedljive, snažne u kulturi i umetnosti. Nema tog novca kojim bi neki drugi festival u standardnom odelu mogao da privuče ljude ovih intelektualnih i umetničkih gabarita, što je takođe jedna od velikih prednosti ovog festivala“, zaključio je ministar kulture. Prvog dana festivala na Mećavnik su stigli i nagrađivani reditelji Paolo Sorentino i Ruben Estlund, a filmski program počeo je projekcijom Estlundovog ostvarenja „Trg“, za koje je dobio Zlatnu palmu u Kanu.

„Letim ceo dan. Lepo je biti konačno na zemlji. Bio je ovo jedinstven trenutak“, izjavio je švedski reditelj Ruben Eslund nakon vožnje helikopterom do Mećavnika. „Počeo sam kao reditelj skijaških filmova. Snimao sam u Švedskoj ali i na Aljasci. Pre nekoliko godina snimio sam film ‘Turista’ u jednom skijaškom centru. To je bilo još 2014. Ali drago mi je što sam se sad vratio na jedno takvo mesto“, istakao je reditelj. On je novinarima opisao kako je dobio poziv da dođe na Kustendorf. „Bio sam na toliko festivala i onda mi se dogodilo da me zove Emir. Obično neki asistent šalje mejl sa pozivom za dolazak a ovo je bio sam Emir koji me zovem da dođem u njegovo selo. On ima svoje selo?! Rekao mi je da će me pokupiti njegov privatni avion. Vauuuu. Takvu ponudi ne možete da odbijete“, kazao je vidno raspoložen Estlund. U razgovoru sa studentima i mladim autorima, pokušaće da ih ubedi da budu buntovni. „Da daju otpor tom masovnom uticaju anglosaksonske kulture. Da moramo da damo i drugačiju sliku sveta. Jako je važno mladim ljudima objasniti da treba da se opuste jer se oni stalno plaše da njihov film neće niti dobar. Ne treba da se plaše“, objasnio je autor koji, kako kaže, dobio inspiraciju za svoj novi film dok je u Geterborgu čekao let za Beograd koji je kasnio zbog snežne oluje. Otvaranje je pratio i nastup američkog gitariste Gerija Lukasa i neobičnog japanskog benda „Japalkan“ koji izvodi srpsku muziku. Takmičarski program 11. Kustendorf čini dvadeset i jedan filma domaćih i inostranih autora. Za festivalske nagrade – Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, takmičiće se filmovi mladih režisera iz Holandije, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika, Jordana i sa Filipina. Međunarodni žiri čine Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur. Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš. Svake večeri, nakon projekcija i radionica, uslediće koncerti muzičkih grupa. Gosti Kustendorfa među prvima će čuti numere sa novog albuma Emira Kusturice i No Smoking Orchestra na koncertu drugog festivalskog dana, a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio, francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori. Kustendorf organizuje produkcijska kuća Rasta internešenel pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Vladan Vukosavljević

Emir ima svoje selo?! Rekao mi je da će me pokupiti njegov privatni avion. Vauuuu. Takvu ponudi ne možete da odbijete

Ruben Estlund

Savremene tendencije

U selekciji Savremene tendencije naći će se i filmovi „Nikada nisi zaista bio ovde“ rediteljke Lin Remzi, koji će na radionici predstaviti producentkinja Rosa Atab, zatim, filipinski film „Rikša“, dobitnik „Zlatnog pehara“ u Šangaju, bugarski film „Pravci“, kineski film „Sunce koje može da pomera planine“, kao i francusko-belgijski film „Vernost“. Razgovore sa studentima vodiće reditelji ovih filmova: Paolo Viljaluna, Stefan Komandarev, Ćijan Von i Mikael Roskam.

Retrospektive velikana – Berček i Sorentino

Retrospektiva velikana biće posvećena istaknutim filmskim umetnicima, glumcu Aleksandru Berčeku i režiseru Paolu Sorentinu, a u ovom programu biće prikazana i dva jugoslovenska filma iz 1967. godine: film „Breza“ Ante Babaje i „Praznik“ Đorđa Kadijevića. Festival Kustendorf u okviru pratećeg programa predstaviće publici dva nova filma mlađih autora – „Pesma jezera Svej“ Arija Golda i dokumentarac Tankreda Ramona „Nema bogova, nema gospodara: istorija anarhizma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.