Otvaranje izložbe „Fake life“ autora Aleksandra Kelića večeras u Galeriji Milorada Bate Mihailovića 1Foto: Promo

– Razmere naših lutanja između svetova realnosti i tehnologije u prvoj polovini 21. veka naziru se kroz pun kaleidoskop fotografija na izložbi pod naslovom „Fake life“ autora Aleksandra Kelića – ukazano je povodom ove izložbe koja se otvara danas u 19 sati u Galeriji Milorada Bate Mihailovića, Kulturnog centra Pančeva.

Izložba fotografija traje do 2. oktobra.

– Kada govorimo o samom terminu „fake“, on se sa engleskog prevodi kao „falsifikovan, lažan, patvoren, simuliran, prevaran“ a u samoj koncepciji izložbe upotreba ovog termina se odnosi na preseke ili interpolarnosti tehnologije, prostora spektakla, nametnutih protokola i globalnih trendova, estetizacije vulgarnog i aproprijacije identiteta koji su teme Aleksandra Kelića još od njegovih najranijih fotografskih serija iz 80-ih i 90-ih 20. veka. Aktuelan postavka proistekla je iz serija postova na Instagramu koje je autor objavljivao tokom nekoliko godina, a koji su uobličeni u foto poliptihe, dopunjene radovima iz drugih faza autorovog promišljanja fotografije kao medija – istaknuto je povodom izložbe.

Prema rečima Ljubice Jelisavac Katić, autorke teksta u katalogu: “u likovnoj sublimaciji fragmenata života, sustiču se drevno i savremeno, anonimno i popularno, prirodno i arteficijelno, kao odraz konstantnog razmišljanja autora o proizvođenju smisla i tragova odnosno, očuvanju memorije posebno u kontekstu vremena omasovljene fotografije faktički do aksiološkog poništenja…”

Na izložbi su prikazane i fotografije gostujućih autora-saradnika na projektu kao i poliptih čiji je autor Katarina Ćirković. Kao gost umetnik, Olivera Klikovac izlaže deset šoljica za kafu (snežno beli porcelan, tečno zlatno).

Ručno rađene šoljice “Vesela kafica”

Olivera Klikovac – Studio keramike učestvuje u ovom projektu kroz izradu unikatnih, ručno rađenih šoljica za kafu. Njihovi oblici kao i dekoracija posebno su prilagođena konceptu autora pod naslovom “Vesela kafica”, sa velikim brojem varijacija oblika i veličina kao i nekoliko verzija vizuelne ilustracije sa stilizovanim portretom Aleksandra Kelića. Deset ručno vrtenih šoljica od najfinijeg belog porcelana, nose ispise najčešće korišćenih oznaka na Instagramu (#hashtag) povezujući se sa idejom inskripcije teksta utisnute na predmet, koji pored svoje estetske ima i praktičnu primenu – ispijanje veselih kafica.

Ko-kustosi: Milica Lapčević, Ljubica Jelisavac Katić. Produkcioni tim: Jana Oršolić,Miroslav Jovanović, Vladimir Šojat, Milan Živković, Nebojša Bašić, Luka Klikovac, Dragutin Janković i Petre Jugov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari