Lopte - kao da su devojke 1

Izložba “Precious Trasch Vol 1 Miloša Tomića multimedijalnog umetnika beogradske scene s internacionalnom karijerom biće otvorena večeras od 19:30 u Galeriji New Moment.

Fascinacija otpadom i odbačenim predmetima datira od Tomićevog ranog detinjstva i objet trouvé(prim. prev. pronađeni objekat) postaju integralni deo njegove prakse od početka. On regeneriše izgubljene i odbačene objekte, dajući im ulogu i mesto u novom kontekstu. Na izložbi u New Momentu publika će imati priliku da vidi seriju fotografija na kojima su prikazane lopte iz Miloševe kolekcije koje otkrivaju „nova lica” i detalje ovih odbačenih predmeta, a koje je autor sakupljao godinama unazad.

„Kao nepopravljivi đubretar, bacio sam se na ovu „poslednju” kolekciju otpadaka-starih, probušenih, ižvakanih lopti. Nalazim ih (i kradem od pasa) po zapuštenim dvorištima, divljim obalama reka, između zarđalih brodova. Pecaroši mi pomažu da ih lovim iz vode, lomatam se po šiblju, propadne mi noga u prljavi vodu, omiljene pantalone sam pocepao i ne mogu više da se zakrpe. Ali se kao dete obradujem i proderem kad nađem jedva prepoznatljiv, raskupusani stari fudbal. A nisam vešt fudbaler. I nikakav navijač nisam. Ali me ove lopte oduševljavaju svojim bekstvom, svojim otkotrljavanjem od savršenog oblika lopte. Perem ih kući u kadi, cedim pesak, mulj, pijavice i rečnu vodu iz njih. Sušim ih na novinama u dvorištu i ne mogu dovoljno da ih se nagledam. Kao da su devojke »– rekao je Miloš Tomić o svojoj inspiraciji.

Fascinacija otpadom i odbačenim predmetima datira od Tomićevog ranog detinjstva i objet trouvé (prim. prev. Pronađeni objekat) postaju integralni deo njegove prakse od samog početka. On regeneriše izgubljene i odbačene objekte, dajući im ulogu i mesto u novom kontekstu. Na izložbi Precious Trash publika će imati priliku da vidi seriju fotografija na kojima su prikazane lopte iz kolekcije Miloša Tomića. Fotografije otkrivaju „nova lica” i detalje ovih odbačenih predmeta koje je autor sakupljao godinama unazad.

Kao nepopravljivi đubretar, bacio sam se na ovu „poslednju” kolekciju otpadaka -starih, probušenih, ižvakanih lopti. Nalazim ih (i kradem od pasa) po zapuštenim dvorištima, divljim obalama reka, između zarđalih brodova. Pecaroši mi pomažu da ih lovim iz vode, lomatam se po šiblju, propadne mi noga u prljavi vodu, omiljene pantalone sam pocepao i ne mogu više da se zakrpe. Ali se kao dete obradujem i proderem kad nađem jedva prepoznatljiv, raskupusani stari fudbal. A nisam vešt fudbaler. I nikakav navijač nisam. Ali me ove lopte oduševljavaju svojim bekstvom, svojim otkotrljavanjem od savršenog oblika lopte. Perem ih kući u kadi, cedim pesak, mulj, pijavice i rečnu vodu iz njih. Sušim ih na novinama u dvorištu i ne mogu dovoljno da ih se nagledam. Kao da su devojke” rekao je Miloš Tomić o svojoj inspiraciji. Izložba će biti dostupna publici do 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari