Otvaranje izložbe "Svetovi van sistema" 1Foto: Promo

Kolektivna izložba „Svetovi van sistema“ biće otvorena sutra u Ustanovi kulture “Parobrod” u 19 časova, a na njoj će svoje radove predstaviti umetnici: Dragan Azdejković, Dragan Radović, Maja Milovanović, Marija Knežević, Milena Maksimović, Nataša Škorić, Ivana Aranđelović, Vladimir Mojsilović, Milan Aleksić, Predrag Peđa Milošević i Jovan Marinković.

– Verovatno jedan od najbitnijih događaja u životu slikara je upravo grupna izložba. A grupnih izložba ima raznih. Od velikih salona gde se izlaže na desetine različitih autora, pa do manjih izložbi koje organizuju istoričari umetnosti i kustosi. Ali ima ponekad, mada vrlo retko, kolektivnih izložbi koje organizuju i sami umetnici. Upravo je jedna takva i izložba “Svetovi van sistema” – napisao je Jovan Marinković tim povodom.

Marinković je dodao da je u prvobitnoj ideji, na izložbi trebalao da izlažu samo njih četvoro, ali je prevladala želja da se na jednom mestu nađe još neobičnih i autentičnih autora, pa je lista proširena sa još sedam izuzetnih imena.

– Šaroliki umetnički svet biće zastupljen na izložbi. Od tihih posvećenika do čudaka. Od doajena i legendi do mladih nada koje plene svežinom. Od smernih i predanih autora do desperadosa koji su se proslavili organizovanjem boks mečeva po galerijama i muzejima, preko onog koji je sebi nadenuo nadimak „Matični Čiča“ pa sve do slikara koji je sam sebe proglasio za najgoreg srpskog slikara svih vremena – naveo je Marinković i dodao: „Sve u svemu, ovo je jedna izložba jakih ličnosti koje povezuje izuzetno međusobno poštovanje“.

Marinković dodaje i i da je to izložba kreativaca koje ne možemo da svrstamo u bilo koju „fioku“ i na koje ne možemo da zalepimo bilo kakvu estetičko – ideološku „nalepnicu“.

– Ovo je izložba umetnika koji postoje i stvaraju van svih uhodanih sistema koji su razrađeni na ovoj umetničkoj sceni, jer su kao ličnosti previše osobeni, a njihova dela previše snažna – primetio je on.

Prema njegovim rečima „to je izložba ljudi usredsređenih prevashodno na to da prave umetnost, a ne karijere, i kojima su slike i grafike, te bavljenje njima, okosnica njihovih bića i suština njihovih postojanja, ma koliko to nekome patetično zvučalo“.

– Ovakva izložba i nije tek nekakav kulturni događaj. Ovo bi pre moglo da se uporedi sa samitom nekih čudnih bića koja žive u nepreglednoj kreativnoj stepi stotinama milja udaljeni jedna od drugih i koje neki nepoznati nagon pozvao da se skupe na tom jednom mestu na nedelju ili dve, pogledaju se u oči i sagledaju međusobno svoje radove, inspirišu se međusobno, i potom vrate u svoje udaljene svetove da nastave gde su stali – ukazao je Marinković u nadi da će publika u Parobrodu itekako moći da oseti i pozdravi te vibracije, jer kako kaže, „dubina i iskrenost i jesu zajednički sadržalac svih radova na ovoj izložbi koja verovatno nikog neće ostaviti ravnodušnim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari