Otvaranje ukrajinske biblioteke i razgovor „Glad kao oružje" u KROKODILovom Centru 1Foto: Krokodil

 

U četvrtak, 11. maja s početkom u 18 sati u KROKODILovom Centru zvanično će biti otvorena KROKODILova biblioteka knjiga na ukrajinskom jeziku.

Nakon toga održaće se razgovor pod nazivom “Glad kao oružje” u kojem će učestvovati rezidentkinja KROKODILovog programa Prostori slobode, ukrajinska spisateljica i urednica Tetjana Pjankova kao i ukrajinski pisac i novinar Vasil Kuzan.

S njima će se razgovarati o istoriji stradanja Ukrajinaca od tridesetih godina XX veka pod Staljinovom diktaturom do danas.

Biće predstavljen i roman Tetjane Pjankove “Doba crvenih mrava” koji se bavi temom genocida nad Ukrajincima u periodu 1932-1933.

U martu ove godine grupa od osam izdavačkih kuća i Udruženje KROKODIL zajedničkim snagama pokrenuli su inicijativu nabavke knjiga na ukrajinskom jeziku koje su prevashodno namenjene rastućoj ukrajinskoj zajednici u našoj zemlji.

Namera ove inicijative bila je i jeste da se ljudima koji su izbegli od ratnih razaranja omogući da se u izbeglištvu makar donekle osećaju kao kod kuće i da, uprkos svim okolnostima, mogu i u rasejanju da vode normalan život nalik onom koji su ostavili iza sebe.

Otvaranje ukrajinske biblioteke i razgovor „Glad kao oružje" u KROKODILovom Centru 2
Foto: Krokodil

Izdavači koji su omogućili otvaranje prve biblioteke knjiga na ukrajinskom jeziku su: Blum, Booka, Finesa, Geopoetika, Heliks, Štrik, Treći trg i Urban Reads.

Oko 400 knjiga za decu i odrasle otkupljeno je od distributivnog centra koji je formiran u Kijevu tokom rata upravo za potrebe rastuće ukrajinske dijaspore.

Početkom marta ovaj kontingent knjiga bio je otpremljen u Srbiju u okviru humanitarne akcije i putovanja delegacije KROKODILa u Ukrajinu.

Tetjana Pjankova je spisateljica, urednica i stručnjakinja u oblasti marketinga.

Od 2020. godine bavi se temom genocida nad ukrajinskim narodom u periodu od 1932. do 1933.

Objavila je i roman o genocidu “Doba crvenih mrava“ 2022. godine, u izdanju izdavačke kuće „Naš Format“. Trenutno radi na drugom delu.

Pored ovog romana autorka je i sledećih knjiga: „Uplakana sreća“ (2003), „Poljubac u fontanelu“ (2015), „Krolivna“ (2016), „Culpa mea“ (2016), „Sunce na rubu“ (2017), „Tuđi gresi” (2020).

Tetjana Pjankova boravi u KROKODILovoj Kući za pisce u okviru projekta Prostori slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari