Prvi dan 49. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, jednog od najprestižnijih u našoj zemlji, uspešno je protekao, pokazavši da Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevac, iako najmlađe profesionalno pozorište, može da parira svojim mnogo starijim kolegama.

Mada je svečano otvaranje Festivala upriličeno u 19.30, pre igranja predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ u izvođenju Pozorišta timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, prva predstava kojom je „Joakim“ započet bila je „Halo, ovde bomba“, lazarevačkog Puls teatra, prema tekstu i u režiji Saše B. Latinovića, a u okviru Dečije scene. Pred samo svečano proglašenje početka 49. Festivala, u galeriji „Simonida“ Centra za kulturu Lazarevac otvorena je i izložba pozorišnih plakata.

Brojnoj publici, okupljenoj u Velikoj sali Centra za kulturu, prvo se obratila v.d. direktora Prvog prigradskog pozorišta Ivana Nedeljković.

„Kada je naš teatar 2009. godine dobio status profesionalnog, verujte nam da nam nije ni padalo na pamet da postoji mogućnost da dobijemo organizaciju ovako značajnog festivala. U tom trenutku, za nas je bilo važno da bar prividno možemo da stanemo rame uz rame sa najvećim pozorišnim kućama Srbije koje su od nas starije između 50 i 150 godina“, izjavila je Nedeljkovićeva.

Festival je svečano otvorila glumica Nela Mihajlović.

U nastavku je izvedena predstava „Putujuće pozorište Šopalović“, koja je pozdravljena gromoglasnim aplauzom publike. Nakon kraćeg predaha, a u okviru već ustaljenog „Okruglog stola“, voditelj razgovora Slobodan Savić, pozorišni kritičar, diskutovao je sa akterima i rediteljem predstave, ali i sa upravnikom zaječarskog pozorišta, Vladimirom Đuričićem.

„Ovogodišnji izbor predstava je vrlo ozbiljan i u ovoj teškoj situaciji za kulturu i za pozorište, govori o tome da su i pozorišta izvan takozvanog „beogradskog kruga dvojke“ i te kako vitalna“, naglasio je Savić, istakavši značaj jedne ovakve manifestacije i za sam grad Lazarevac.

Okruglom stolu je prisustvovao i dr Milivoje Mlađenović, selektor Festivala, koji je, između ostalog, istakao značaj „OFF Joakima“ u okviru Festivala, rekavši da se nada da će taj „avangardni“ deo programa postati i sastavni deo Festivala. Drugog dana Festivala na programu su predstave „Čuvari prirode „ Kragujevačkog pozorišta i „Gusari“ Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, u okviru Dečije scene, a u večernjem terminu izvodi se predstava „Jedan čovek, dvojica gazda“ Knjaževsko-srpskog teatra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari