Otvoren književni festival Na pola puta u Užicu 1Foto: Iva Hadnađ

Šesnaesti po redu festival koji okuplja neka od najistaknutijih imena sa regionalne književne scene, otvoren je sinoć u Užicu.

U holu Narodne biblioteke Užice festival je počeo srpskom premijerom filma „Povratak u Višegrad“, francuske rediteljke Julie Biro.

Nakon projekcije, usledio je i razgovor učenika Užičke gimnazije sa glavnim akterima filma i rediteljkom, inače dugogodišnjom prijateljicom festivala.

Nakon filma, na istoj lokaciji otvorena je i izložba ilustratora i strip umetnika iz Sarajeva Midhata Kapetanovića pod nazivom „Bratstvo i jedinstvo“.

Posetioci su imali priliku da se susretnu sa specifičnim ilustracijama ovog sarajevskog umetnika, čiji su glavni likovi dobro poznate maskote – Vučko, Zagi i Pobednik.

Kapetanović preko svojih radova ponovo aktuelizuje ove simbole lepote, solidarnosti i jedinstva.

„Moji crteži su nastali kao spontana reakcija na period krize i beznađa u kome smo se svi našli, pogođeni korona virusom. U ovakvim momentima, najlakše je da krivimo jedni druge, ali sam ja ipak za to da pružimo ruku solidarnosti“, poručio je Kapetanović.

Ilustrator je ushićen zbog poziva da bude gost festivala i, kako kaže, oduševljen je entuzijazmom organizatora, ali i mladih ljudi koji su željni da uče o simbolima nekih prošlih vremena na kojima su starije generacije odrastale.

„Neverovatno je kako su u proteklom periodu napravljeni skokovi i mostovi između generacija. Mladi su se počeli raspitivati o Vučku, Zagiju, Pobedniku, njihovom simbolizmu i duhu u kome su nastali. To vidim i po reakcijama omladine na moje ilustracije. Mislim da su ti neki simboli čistote, olimpijskog duha i panzemaljskog jedinstva najpotrebniji u ovakvim trenucima, jer ni na koji način nisu politizirani, već su univerzalni“ rekao je Kapetanović za Danas.

Drugi festivalski dan počeo je ovog jutra predavanjem novinara i urednika portala „Fake news tragač“ Stefana Janjića.

On je sa učenicima Užičke gimnazije razgovarao o razotkrivanju dezinformacija u medijima.

Đacima su predočene neke od osnovnih veština prepoznavanja lažnih vesti na internetu, a bilo je govora i o manipulaciji upravo ovakvim sadržajima, kao i tome kako se od njih zaštititi.

Književna manifestacija Na pola puta traje do srede, 27. oktobra, a za večeras je najavljeno prvo u nizu večernje čitanje makedonske spisateljice Rumene Bužarovske na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Užiču.

Čitanja će se nastaviti do srede, a nakon Bužarovske na Mali scenu dolaze i pisac Damir Karakaš, Đurđica Čilić, docentica na Katedri za poljski jezik i književnost na Filozovskom fakultetu u Zagrebu kao i pesnikinja Frida Šarar.

Prepodnevni i popodnevni sati rezervisani su za predavanja o raznovrsnim književnim, kulturnim i društvenim temama koja drže gosti festivala.

Predavanja su za đake pripremili Rumena Bužarovska, Damir Karakaš, Frida Šarar, Midhat Kapetanović, kao i jedan od osnivača festivala Nenad Veličković, u svečanoj sali Užičke gimnazije.

Celokupan program moguće je preuzeti na sajtu festivala.

Na pola puta

Na pola puta je međunarodni književni festival koji okuplja pisce iz bivše Jugoslavije.

Održava se od 2006. godine u Užičkoj gimnaziji.

Za pripremu festivala zaduženi su učenici gimnazije, a vreme održavanja je sredina aprila svake godine.

Ove godine, zbog epidemiološke situacije, festival se održava u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari