Otvorena galerija "Nova" u kikindskom muzeju 1Foto: Narodni muzej Kikinda

U kikindskom muzeju otvoren je novi galerijski prostor u prizemlju zgrade ove ustanove, a za prvu izložbu „U velikom formatu“ u galeriji „Nova“ izabrana su dela slikara 20. veka iz Galerije SANU.

Izloženi su radovi velikog formata devet velikana naše likovne umetnosti, od Marka Čelebonovića do Petra Omčikusa, Predraga Peđe Milosavljevića, Petra Lubarde, Miće Popovića, Mladena Srbinovića i drugih.

Galerija „Nova“ nastala je adaptacijom, koja je trajala dve godine i finansirana je sredstvima Ministarstva kulture kroz program „Gradovi u fokusu“.

„Na ovaj način sprovodimo jedan od starteških ciljeva Vlade Srbije, a posebno Ministarstva kulure, a to je decentralizacija kulture. Pokazali smo da to može da se uradi, pre svega preko projekta „Gradovi u fokusu“ i ovo je jedan od njih“, istakla je ministarka kulture Maja Gojković na otvaranju galerije u Kikindi.

U radove na adaptaciji muzejskog prostora u galeriju, površine 300 kvadratnih metara, uloženo je 16 miliona dinara, od čega je Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo 10 miliona dinara a ostatak je finansiran iz budžeta grada Kikinde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari