Otvorena izložba „Perpetuum i ja" u Galeriji Singidunum 1Foto: Promo

Izložba pod nazivom Perpetuum i ja, kostimografkinje Ide Ignjatović otvorena je u beogradskoj maloj galeriji Singidunum.

Ovo je prva samostalna izložba umetnice koja je sa scene zašla u onaj svet iza kulisa i karijeru balerine zamenila kostimografijom ne razdvajajući ove dve ljubavi i tako svoje talente nastavila da daruje teatru.

U najavi izložbe stoje reči autorke: „Trupa Perpetuum dance koju vodi koreograf Svetlana Đurović i ja ‘igramo’ zajedno već deset godina… a sve je počelo davno, od jednih sasvim malih, vilinskih krila za predstavu Vilis. Našem poznanstvu i saradnji kumovala je Smiljana Stokić, solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, sada i izvršni direktor baletskog sektora. Ja, po vokaciji nekada takođe balerina, nakon igračke karijere kroz svet pozorišta nastavila sam da ‘plivam’ s druge strane scene – kao kostimograf, uglavnom baletskih predstava.

Ta prva, mala saradanja bila i neki vid opipavanja, procenjivanja, upoznavanje. S vremenom je sve preraslo u skladan odnos, pun poverenja, prožet preplitanjem i nadogradnjom ideja. Svetlana i ja od 2012. do danas realizovale smo zajedno predstave savremenog baletskog izraza: Zen – ni reč, ni ćutnja…, Hurry up!, Treći prostor, Soul Societi (spisak malih dobrota) i San smešnog čoveka… I tako dođosmo do deset godina saradnje. Mada su nam sredstva uvek krajnje oskudna i ograničena, uspevamo da dovijajući se postignemo zamišljeno.

Otvorena izložba „Perpetuum i ja" u Galeriji Singidunum 2
Foto: Promo

Posebno je zanimljivo da u ovim projektima nisam tipičan kostimograf, onaj koji osmisli ideju, pa nadgleda i prati realizaciju koju drugi izvodi. Zbog toga za mene ovi projekti imaju posebnu draž. Jer sama svojim rukama ‘mesim’ svaki kostim. Desi se čak da me i nedostatak materijala i sredstava podstakne da problem rešim na još zanimljiviji način.

Na izložbi se mogu videti probrane fotografije i deo kostima iz pomenutih predstava kao deo njihove magije. Tu su i tekstovi Svetlane Đurović kojima su predstave bile propraćene, kao i svedeni performans devojaka iz trupe.

Podrazumevam izazov da posetilac ove izložbe ostvari jedan nov, dodatni doživljaj koji bez nje ne bi bio moguć.“

Izložba traje do 19. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari