Otvorena izložba "Purpur i tirkiz u Puli" 1

Izložba „Purpur i tirkiz – umetnost slike“ Predraga Peđe Miloševića, akademskog slikara iz Beograda,  svečano je  otvorena 13.jula. u Puli, u izuzetnom prostoru Galerije Srpskog kulturnog centra u Istri. Izložba je deo uvodnih programa 64. Pulskog filmskog festivala, piše u saopštenju za medije.

Autor Peđa Milošević predstavio se uljima na platnu kojima rafiniranim felinijevskim koloritom povezuje dve umetnosti , slikarstvo i film.

Sam naziv izložbe govori da je  „Purpur“ simbol Sunca, topline , a „Tirkiz“ boja  dubokog mora, što odaje  odnos umetnika, koji je dugo godina živeo u Španiji,  prema Mediteranu.Miloševićevo slikarstvo iz ciklusa “Purpur i tirkiz’’svojevrsna je intimistička umetnost figurativnog usmerenja, snažno oslonjena na veštine i način promišlјanja starih majstora flamanskog, španskog i venecijanskog slikarstva.

Kako stoji u saopštenju, dva dana uoči svečanog otvaranja Festivala u Areni (15-22. jula), pred  zvanicama iz kulturnog, društvenog i javnog života Pule i Istre, te brojnih medija koja prate festivalska zbivanja izložbu „Purpur i tirkiz – umetnost slike“ otvorila je  Gordana Restović, direktorka Pulskog filmskog festivala.

Srpski kulturni centar u Istri, Pula, od svog osnivanja, izložbama u svom galerijskom prostoru, već četvrtu godinu za redom,  daje značajan doprinos najvećoj kulturnoj manifestaciji u  Istri – Pulskom filmskom festivalu. Izložba je otvorena do 28.jula.

Predrag  Peđa Milošević (1960) je rođen u Zemunu, diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na katedri slikarstva, u klasi profesora Rajka Nikolića. Početkom devedesetih godina prošlog veka živeo je i radio u Španiji . U poslednjih nekoliko godina izlagao je na više od četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu.

O ovoj izložbi i svom stvaralaštvu Peđa Milošević kaže:

– Moj način likovnog izražavanja podrazumeva novu osećajnost predstavljenu slikarskim tehnikama starih majstora. Dugi nuz godina istražujem međusobne uticaje slikarstva centralne i severne Evrope na slikarstvo Mediterana i obratno. Značaj tog uticaja i svu slojevitost otkrivam i posredstvom receptura i metoda starog načina slikanja. Gotovo da nema značajnijeg umetnika sa Severa koji nije putovao na Jug: Direr, Rubens, Gete, Tomas Man, Džojs…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari