Otvorena izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" 1

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru sinoć je otvorena multimedijalna izložba Jugoslovenske kinoteke iz Beograda “Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”.

Prilikom otvaranja izložbe koautor Aleksandar Erdeljanović, upravnik arhiva Jugoslovenske kinoteke izjavio je da je Zaječar 25.grad u kome je postavljena izložba povodom stogodišnjice prvog svetskog rata.

„Postavka je nastala nakon šestomesečnog istraživanja materijala vezanih za istoriju filma o prvom svetskom ratu, rekao je Erdeljanović.

Za izložbu su korišćeni filmovi pionira srpskog filma i snimatelja savezničkih zemalja i zemalja okupatora.

„Jedan deo izložbe govori o srpskim temama koje su obrađivane tokom Prvom svetskog rata na svetskom i evropskom filmu a drugi deo obuhvata srpske reditelje i glumce koji su radili u drugim kinematografijama, naglasio je Erdeljanović.

Posebno zanimljiva je mogućnost gledanja pokretne slike pomoću aplikacije za mobilni telefon koja se preuzima na licu mesta.

„Možemo da pratimo interaktivnu mapu i da svako skida inserte iz pojedinih filmova značajnih za istoriju srpskog filma“, kaže koautor izložbe Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Izložba će biti otvorena narednih dana, a tokom trajanja postavke biće emitovan i odabrani filmski materijal . Pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari