Otvorena izložba stripa o Mirku i Slavku u Kreativnom distriktu u Novom Sadu 1foto: EPK 2022 / V. Veličković

Prvi jugoslovenski visokotiražni domaći strip o dva partizanska kurira Mirku i Slavku predstavljen je u obliku izložbe „Mirko i Slavko – nikad robom“ na 32 panoa u Kreativnom distriktu u Novom Sadu.

Izložba je rezultat saradnje Fondacije „Novi Sad-Evropska prestonica kulture“ i beogradskog omladinskog pozorišta „Dadov“.

Izložba je deo „Grada stripa“ koji se održava u okviru poslednjeg programskog luka „Druga? Evropa“ koji u fokus stavlja marginalizovane grupe, alternativne, buntovne, avangardne i drugačije izraze, nedovoljno vidljive.

„Drago mi je što su slavni Mirko i Slavko predstavljeni na nov način i što su u službi umetnosti i kulture. Neka ta „druga“ Evropa bude ona koja nas ujedinjuje, okuplja oko dobrih projekata i ideja“, istakao je član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić.

Kroz „Grad stripa“ mogu se videti aktuelne izložbe o tri veka srpskog stripa „Od Nevena do Betmena“, kao i nove izraze poput stripa na tapiseriji u okviru izložbe „Heroji svakodnevice“.

Izložba „Mirko i Slavko-nikad robom“ postavljena je na Bulevaru despota Stefana, ispred objekta „Fabrika“ i otvorena je do 30. oktobra.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari