Otvorena manifestacija „Zavičajni dani“ u Subotici: Programi fokusirani na očuvanje srpske kulture 1Foto: Grad Subotica

Otvorena je deveta po redu manifestacija „Zavičajni dani“, koja neguje običaje i tradicije pripadnika srpskog naroda koji su iz drugih krajeva došli u Suboticu i ovde izgradili svoj novi dom.

„Pored važne uloge koju imaju u čuvanju i jačanju veza sa našim sunarodnicima koji su ostali na svojim ognjištima u državama iz regiona, značaj ove manifestacije ogleda se i u činjenici da oni nisu samo kulturno-umetnička manifestacija i pokazatelj bogatstva srpske kulture, već i svedočanstvo da smo opstali kao narod, da je narodni duh neuništiv i da prave vrednosti uvek pobede na kraju“, rekao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić, na otvaranju ove manifestacije u Gradskoj kući.

On je naglasio da je izuzetno važno da naši ljudi i sa jedne i sa druge strane Drine i dalje intenzivno sarađuju i da rukovodstva i članovi zavičajnih udruženja koja deluju na teritoriji Subotice budu još posvećeniji negovanju i očuvanju kulture, tradicije i običaja rodnog kraja, kao i jačanju veza sa zavičajem.

Istakao je da se nada da će Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga, organizator „Zavičajnih dana”, i ove godine uspešno realizovati ideju da putem ove manifestacije prošlost i obeležja zavičaja sačuva od zaborava i podseti na značaj negovanja različitosti i tolerancije, po kojima je Subotica, kao višenacionalna sredina, prepoznatljiva i van granica naše zemlje.

Predsednik Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, Miroslav Karan, podsetio je da tradicija i običaji u životu jednog naroda, pored jezika i religije, verovatno najpresudnije utiču na stvaranje i očuvanje etničkog identiteta te zajednice.

„Srbi su narod sa bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen sa velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zbog toga su mnogi običaji kod Srba tokom dugog vremenskog perioda izgubljeni, ili potisnuti. Danas, u izmenjenim okolnostima, unutar srpskog entiteta, prisutna je izraženija težnja da se mnogi zaboravljeni običaji obnove i utkaju u kontekst savremenog života”, kazao je Karan.

Gost manifestacije je bio i književnik Tode Nikoletić kome je Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga uručio povelju za ogroman doprinos srpskoj književnosti i sveukupno stvaralaštvo.

U okviru ove manifestacije koja ima i humanitarni karakter tradicionalno se dodeljuje i nagrada za najbrojniju srpsku porodicu, koja je ove godine dodeljena Dejanu i Slađani Miljković koji imaju šestoro dece.

Svečeno otvaranje „Zavičajnih dana“ započelo je himnom „Bože pravde“ koju je izveo hor „Iskončići“ subotičke Osnovne škole „Kizur Ištvan“.

U okviru bogatog programa „Zavičajni dana“, koji se održavaju do nedelje, 11 septembra, u petak, 9. septembra, na subotičkom centralnom gradskom trgu će nastupiti Danica Crnogorčević, dok će u subotu, 10. septembra, nastupiti „Sinovi Manjače“ i Dejan Petrović i Big bend.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari