Ova pesma proglašena je najboljom u 2023., srušila je sve rekorde slušanosti 1Foto: Mike Coppola / Getty images / Profimedia

Na ovogodišnjoj dodeli MTV VMA nagrada, koja je održana sinoć u Nju Džersiju Tejlor Svift (Taylor Swift) pomela je konkurenciju osvojivši ukupno devet nagrada, a među njima i za pesmu godine.

Reč je o hitu “Anti-Hero” s albuma “Midnights” koja odnela nekoliko nagrada.

Pesma je dobila VMA nagrade i za najbolji spot, najbolju režiju (spot je režirala Tajlor Svift), najbolju pop pesmu, najbolje osmišljenu radnju spota, najbolje vizualne efekte i najbolju montažu. Na YouTubeu ima vrtoglavih 159 miliona pregleda za deset meseci.

Hit od prvog dana

Pesma Anti-Hero je postala hit čim je objavljena. Singl je doživeo komercijalni uspeh, oborivši globalne i američke rekorde za najveći broj strimova na Spotifyu na dan objave. Bila ja vrhu Billboard Global 200 i Billboard Hot 100 lista.

Osim toga, BBC, LA Times, NY Times, Time Out i mnogi svetski magazini svrstali su je na listu najboljih pesama, piše Index. hr

Stihovi govore o depresiji, anksioznosti, problemima s depersonalizacijom i kritikuju društvene pritiske.

Inače, Tajlor je na ovogodišnjoj dodeli MTV VMA nagrada bila nominovana u 11 kategorija i ušla u istoriju kao prva osoba koja je četiri puta osvojila nagradu za video godine.

Nedavno je ušla i na Bilbordovu listu najvećih izvođača svih vremena. Na prvom mestu su već tradicionalno Bitlsi, nakon njih Roling Stonsi, a na trećem mestu je Elton Džon.

Potom slede tri ženske zvezde – Maraja Kari, Madona i Barbra Streisand, a odmah nakon Majkla Džaksona, na osmo mesto dospela je Tejlor Svift. Ona je najmlađa izvođačica koja se našla u top 10 izvođača svih vremena.

Ova pesma proglašena je najboljom u 2023., srušila je sve rekorde slušanosti 2

Tejlor je uklonila scenu iz spota pesme Anti-Hero jer su je napali da podstiče strah od debljine

Ali pre svih ovih uspeha , bilo je i prepreka.

Recimo, baš kad je o spotu pesme Anti – Hero reč.

Naime, Tejlor Svift uklonila je jednu scenu iz ovog spota za pesmu nakon što ju je nekoliko zdravstvenih radnika i aktivista nazvalo „fatofobičnom“, prenosi Page Six.

Fatofobija je strah od prekomerne telesne težine.

Sporna scena prikazuje Tejlor kako staje na vagu koja potom umesto broja kilograma prikazuje natpis „debela“.

Dok je gledala u vagu, pevačica je otpevala: „Gledam direktno u sunce, ali nikad u ogledalo.“

Neki smatraju da je scena uvredljiva

Shira Rosenbluth, stručnjakinja za poremećaje u prehrani, na Twitteru je napisala da je „spot Tajlor Svift u kojem pevačica gleda na vagu na kojoj piše ‘debela’ način da opiše probleme sa slikom svog tela“.

„Poremećaj prehrane ne opravdava fobiju. Nije teško reći: ‘Borim se sa svojim izgledom’ umesto ‘Odvratna sam i debela svinja'“, dodala je Shira, a jedan korisnik Twitera se nadovezao:

„Mislim da je na vagu mogla staviti natpis ‘nedovoljno mršava’, smatram da bi to bilo u skladu s onim što je Tajlor želela da prenese, a ne bi bilo uvredljivo.“

„Razumljivo je da su nekim ljudima njihova tela ružna, ali debljina nije osećaj, debljina je stanje postojanja“, „Možda se ona doista vidi debelom, ali ona i dalje podstiče fobiju od debljanja. Ovo nije ntakmičenje i ne bi trebalo promovisati ideju da je debljina odvratna“, dodali su drugi.

Iako su se mnogi složili sa stručnjakinjom Rosenbluth, bilo je i vernih obožavatelja koji su stali u odbranu pevačice.
„Ako se oseća debelom, neka deli svoju priču. Ne razumem zašto je to pogrešno?“, „Očito više nije dopušteno imati nesigurnosti da se neka osoba negde ne bi uznemirila“, bili u neki su od komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari