Dugo očekivani nastavak priče o Tirketu i Moši – film „Montevideo, vidimo se“ reditelja Dragana Bjelogrlića, snimljen u produkciji Intermedia network, sinoć je prikazan na svečanoj premijeri u Sava centru. Priču o učešću reprezentacije Kraljevine Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u fudbalu 1930. godne u Urugvaju, publika je pozdravila dugim aplauzom, a neki od njih nisu krili ni suze.

Posle projekcije gledaocima u Sava centru poklonili su se naši ali i španski glumci, kao i holivudska zvezda Arman Asante, koji je dobio najveći aplauz, uglavnom od starijih generacija. Stojećim ovacijama ispraćeni su glavni glumci – Miloš Biković, Petar Strugar, Viktor Savić, Predrag Vasić, kao i reditelj Dragan Bjelogrlić.

Pored mnogobrojne filmske ekipe beogradskoj publici poklonile su se i španska glumica Elena Martinez, kao i Luz Kasal, koja u „Montevideu“ izvodi dve numere slovenačkog muzičara Manjifika.

Premijeri filma prisustvovali su brojni predstavnici diplomatskog kora, političari i članovi Vlade na čelu sa ministrom kulture i informisanja Ivanom Tasovcem, kao i brojni sportisti, pisci, glumci i reditelji. Među poznatim zvanicama bili su: Muftija Muhamed Jusufspahić, biznismen Miodrag Kostić Kole, lider LDP-a Čedomir Jovanović, Dragan Džajić, Savo Milošević, Dejan Bodiroga, Dejan Tomašević, Zdravko Šotra, Srdan Golubović, Darko Bajić, Bora Todorović, Sergej Trifunović, Branislav Lečić, Haris Džinović, i mnoge druge ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Saga o srpskim fudbalerima i njihovom učešću na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju, započeta je pre četiri i po godine, sa prvim delom priče „Montevideo, Bog te video“, koja je govorila o, kako kaže Dragan Bjelogrlić, jednom snu i ostvarenju tog sna – da se ode na Mundijal. Film je bio veliki bioskopski hit sa više od pola miliona gledalaca, a zatim je pretočen i u televizijsku seriju, koju je pratio i nastavak „Na putu za Montevideo“ o putešestviju mladih fudbalera ka Urugvajskoj prestonici. Ipak, da biste gledali novi film, iako je poželjno znati sadržaje pomenutih ostvarenja, to nije neophodno, jer „Montevideo, vidimo se“ funkcioniše kao celina za sebe.

Nastavak, koji počinje sa iskrcavanjem broda u glavnom gradu Urugvaja, u središte priče ističe tim, a ne pojedince, zato i ne čudi što je publika u Sava centru burno pozdravila svako ime jedanaestoirice glumačkih „reprezentativaca“. Ipak, pored poznatih fudbalera, sa novim okruženjem, u priči ulaze i novi likovi, među kojima su najvažniji američki menadžer i lovac na talente Hočkins, koji je već tada shvatio da je fudbal biznis i novac, a ne samo igra i strast (Armand Assante), Tirketova nova ljubav Dolores (mlada glumica Elena Martinez), i njena porodica, kao i mostarski Hrvat Pako (legendarni Branko Đurić), čije su replike izazvale najviše smeha u sali.

Iako je svima poznata priča o najvećem uspehu domaće reprezentacije u istoriji fudbala, posebnu draž filmu daju same utakmice, koje su, kako je istakao Bjelogrlić, pravljene kao bitke u ratnim spektaklima, pri čemu se vodilo računa o dostupnim faktografskim podacima.

Bez obzira na pojedine mane u razvoju likova, nesumnjivo je da će i nova filmska priča, koju su ovaj put oblikovali Ranko Božić, Dimitrije Vojnov i Dragan Bjelogrlić (scenario za prvi deo napisao je Srđan Dragojević), dostići uspeh prvog dela. Osim toga, mora se istaći i da je vizuelni deo filma postavio nove standarde u srpskoj kinematografiji. Iako, kompijuterski efekti u pojedinim delovima prate mali propusti, ipak film ne zaostaje mnogo za evropskim i američkim komercijalnim hitovima.

Zbog velikog interesovanja, svečanoj premijeri je prethodila još jedna projekcija filma u Sava centru. Bjelogrlićevo ostvarenje je dan pre toga imalo pretpremijeru u Domu kulture u Gračanici, gde je izazvalo veliko interesovanje Srba iz tog dela Kosova i Metohije. „Montevideo, vidimo se“ od danas je na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=cARFBihsR6Q]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari