Vladan MatijevićFoto: Biblioteka grada Beograd

Laureat Nagrade „Beogradski pobednik“ je pisac Vladan Matijević za roman „Pakrac“, saopštio je danas žiri ovog priznanja na konferenciji za medije u Biblioteci grada Beograda.

U finalu, odnosno najužem izboru za „Pobednika“ našlo se šest romana i to „Devojačka soba“ Stevana Vraneša (Dokaz izdavaštvo), „Kanon potištenog uma“ Filipa Grbića (Vulkan), „Aperkat“ Maje Iskre (Lom), „Pakrac“ Vladana Matijevića, (Laguna), „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora) i „Vreme vode“ Bojana Savić Ostojića (Kontrast izdavaštvo).

Žiri u sastavu dr Predrag Petrović (predsednik), dr Vesna Trijić, dr Petar Pijanović, dr Slađana Ilić i dr Nataša Anđelković, odlučio je da treći po redu laureat Beogradskog pobednika bude Vladan Matijević za roman „Pakrac“, piše Nova.rs.

Za Matijevićev roman su glasali Predrag Petrović, Slađana Ilić, Petar Pijanović i Vasna Trijić, dok je Nataša Anđelković glas dala delu „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala.

Matijevićev roman „Pakrac“ najbolje je delo na srpskom u proteklih 12 meseci, jer se izdvojio, kako je obrazložio žiri na susretu s medijima, „majstorstvom pripovedanja kojim je uspostavljena autentična i složena slika sveta“.

„Beogradski pobednik" romanu „Pakrac" Vladana Matijevića 1
Foto: Laguna

Nagrada „Beogradski pobednik“ biće uručena dobitniku 30. januara u podne u Biblioteci grada Beograda, naveo je žiri.

Biblioteka grada Beograda je ovu nagradu ustanovila 2021. godine. Dodeljuje se tradicionalno za najbolji roman napisan na srpskom jeziku (prvo izdanje) u prethodnoj godini.

Nagrada se sastoji od statue Beogradskog pobednika, koja je rad akademskog vajara Zorana Kuzmanovića, kao i diplome i novčanog iznosa od 10.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Podsećanja radi, prvi laureat ovog priznanja bio je Drago Kekanović za roman „Privrženost“, a prošle godine nagradom je ovenčan Goran Petrović za knjigu „Papir sa vodenim znakom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari