Paolo Mađeli danas započeo probe za predstavu "Otac": Vratio sam se u Atelje 212 s velikom nadom, ali i sa tremom 1Foto promo Anđa Brstina /Atelje 212

Na Sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212, reditelj Paolo Mađeli danas je započeo probe komada „Otac“ Florijana Zelera, autora koga svetska kritika smatra jednim od najuzbudljivijih dramatičara našeg vremena.

Drugi deo sada već kultne Zelerove dramske trilogije koja je s velikim uspehom doživela i svoje filmske verzije („Majka“, „Otac“ i „Sin“), tragikomična je porodična priča fokusirana na ostarelog oca koji se bori sa demencijom.

Baveći se procesom starenja i, u datim okolnostima, izvrnutim odnosom oca i ćerke, Zeler u svom delu dovodi u pitanje i postojanost kategorija istine i realnosti.

Režija „Oca“ je i povratak jednog od najvažnijih reditelja ovog prostora u Atelje 212 posle gotovo trideset pet godina, na scenu na kojoj je svojim predstavama „Kod lepog izgleda“, „Priče iz bečke šume“, „Metastabilni Graal“, „Pariska komuna“…, ostavio dubok trag u istoriji ove kuće.

Paolo Mađeli danas započeo probe za predstavu "Otac": Vratio sam se u Atelje 212 s velikom nadom, ali i sa tremom 2
Mađeli i upravnik Ateljea 212 Novica Antić /foto Anđa Brstina

– Dolazim s velikom nadom da ću moći izgovoriti i napraviti nešto što mi se čini bitnim. Naravno, i sa velikom tremom, jer je Atelje u doba moje mladosti bio jedna od najavangardnijih scena u Evropi na kojoj sam mnogo radio, i za koju me vežu lepa sećanja – izjavio je Mađeli za Danas.

Zelerova drama „Otac“ je, kako ističe, jako dobra i vrlo filozofska.

– Ta priča o protoku života, vremena, o starenju i smrti je dobra prilika da se govori o tome koliko smo mi, u stvari, bolesni ljudi. A tema o ljudskoj prolaznosti mi je bliska, s obzirom na moje godine i to što više nisam mlad, i mogu da se bavim tom pričom sa ironijom – smatra reditelj koji je iz Italije stigao u Beograd sredinom 1970 – tih godina, koji svih ovih decenija svojim predstavama obeležava ovdašnju pozorišnu umetnost, i koji je uprkos svim političkim turbulencijama na ovom prostoru, angažmanima na scenama širom sveta i stalnoj adresi u Hrvatskoj, do danas ostao najjugoslovenskiji umetnik.

U Mađelijevoj podeli naslovnu ulogu igra Vojislav Voja Brajović, a tu su i Hana Selimović, Ivan Mihailović, Isidora Simijonović, Dragana Varagić i Marko Grabež.

Dramu „Otac“ prevela je Ivana Dimić, a u autorskoj ekipi su i sjajna dramaturškinja iz Hrvatske Željka Udovičić Pleština, scenograf Darko Nedeljković, kostimograf Leo Kulaš, dok je za komponovanje muzike zadužen Koikoi bend.

Premijera „Oca“ planirana je 27. marta, na Svetski dan pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari