Pazi šta čitaš jer to te određuje 1Foto: Facebook

Još jedan festival, na prvi pogled književnosti ali, zapravo, multimedijalni događaj, koncentrisan doduše oko knjiga, održaće se od 29. do 31. marta u, kamernom, ali ipak dovoljno velikom i lepom prostoru Galerije ULUS u Knez Mihajlovoj 37.

U pitanju je treći FesK, festival humanistike, kulture i umetnosti u organizaciji izdavačke kuće HeraEdu, čija je Vlasnica Zorica Stablović Bulajić i osmislila ovu manifestaciju, a pod upozoravajućim sloganom „Pazi šta čitaš!“

„Nikakvi interesi ne stoje iza ove akcije, već samo vrlina, sve ovo odvija ‘samo’ stoga jer je lepo“, rekao je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Jerkov obrazlažući između ostalog svoje razloge za učestvovanje na festivalu, gde je predsednik žirija koji dodeljuje tri nagrade. „A slogan ‘pazi šta čitaš’ je slogan mog života“, dodao je Jerkov napominjući da se danas čita više nego ikada, ali pitanje je šta čitamo. „Kontaminirani smo brojem znakova i označitelja, ali bez vrlina iza njih, a ono što čitamo određuje kakvi ćemo postati i kakvi ljudi već jesmo“, istakao je on.

Pomenute nagrade biće dodeljene u četvrtak u podne na otvaranju festivala, a pripašće: knjizi koja ima trajnu vrednost ili ostvaruje važan naučni doprinos, knjizi koja doprinosi inovativno-obrazovnoj praksi, te vrednom reprint izdanju stare knjige neprolazne vrednosti. Da, baš tako, priznanja će pripasti knjigama jer u fokusu FesK-a upravo su naslovi, a ne izdavači, pa čak ne ni autori, kako je istakla Zorica Stablović Bulajić. Ona je dodala da je u pitanju 1.000 naslova 54 izdavača, među kojima su i biblioteke, fakulteti, instituti.

Za programski deo festivala zadužena je Biljana Jovanović Ilić. Ona je najavila da će se u tri dana, svakodnevno od 10 do 22 sata, odvijati različiti programi, okupljeni oko jedne centralne teme. Tako će se prvog dana program odvijati pod nazivom „Tradicija Pro futuro“ a, između ostalog, biće reči o Arhipelagovoj ediciji 100 godina od završetka Velikog rata, pa o internet pretrazi knjiga koja traje već četvrt veka, i o „Diskursu novih tehnologija“, knjizi u izdanju Clia. Drugi dan je pod okriljem teme dekonstrukcije identiteta i u okviru nje, recimo, biće reči o rezultatima istraživanja kulture rađanja i partnerskog života u Srbiji u časopisu Limes+2/17, ali i o časopisu Gradac, dok je treći dan sa temom U fokusu umetnosti ovaj put posvećen filmu.

Gost na festivalu iz regiona ovaj put je iz Crne Gore – Muzej iz Pertasta, koji će se predstaviti izložbom raritetnih knjiga, a još jedna izložba za vreme trajanja FesK-a je izložba plakata studenata Fakulteta primenjene umetnosti, povodom 70 godina od osnivanja ove institucije. Ulaz na sve programe je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari