Srpski PEN centar izražava najdublju zabrinutost povodom činjenice da je opstanak Grafičkog kolektiva i Doma kulture „Studentski grad“ doveden u pitanje .

Što se umesto o njihovim programima i rezultatima rada, u javnosti se govori o razlozima njihovog ukidanja.

Javne i privatne institucije kulture zaslužuju podršku i zaštitu. Veoma je opasna praksa da se osporava rad institucija koji je višestruko potvrđen u kulturnoj i stručnoj javnosti, navodi se u saopštenju.

Srpski PEN centar smatra da nisu prihvatljivi razlozi koji se u javnosti navode kao uzrok ukidanja ili promene statusa Grafičkog kolektiva i Doma kulture „Studentski grad“.

Grafički kolektiv je institucija koja već 68 godina podržava i afirmiše umetničku grafiku, grafički dizajn, crtež i fotografiju, organizovao je više od 2.000 izložbi i poseduje kolekciju sa više od 5.000 radova.

Dom kulture „Studentski grad“ deluje već 43 godine i za to vreme postao je prepoznatljiva adresa savremene kulture i umetnosti.

Srpski PEN centar zahteva od nadležnih gradskih i državnih, kulturnih i prosvetnih vlasti da pronađu rešenje koje će omogućiti dalji rad Grafičkog kolektiva, dok je u slučaju Doma kulture „Studentski grad“ neophodno da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odustane od plana o racionalizaciji i ukidanju, dodaje se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari