Pet knjiga u najužem izboru za “Zlatni suncokret” 1Foto: Promo

Žiri Vitalove nagrade “Zlatni suncokret” koja se dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku u protekloj godini, saopštio je najuži izbor u koji su izabrali pet knjiga.

Konačni dobitnik će biti saopšten sredinom februara, a nagrada se dodeljuje, kao i svake godine, krajem ovog meseca u Beogradu.

Kompanija Vital a.d.  i  ove godine dodeljuje značajno književno priznanje – nagradu “ Zlatni suncokret”  za najbolje književno ostvarenje prošle godine na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Nagrada „Zlatni suncokret“ za knjigu godine, poznata u javnosti kao Vitalova nagrada, dodeljuje se jubilarni dvadeset i peti put, a podsećamo da su među dosadašnjim dobitnicima Ivan V. Lalić, Rajko Petrov Nogo, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, David Alabahari, Dragoslav Mihailović, Vladimir Tasić, Goran Petrović, Slobodan Vladušić, Uglješa Šajtinac, Drago Kekanović, Svetlana Slapšak, Tanja Stupar Trifunović i Dragan Velikić. Prošlogodišnji dobitnik je Enes Halilović za roman Ljudi bez grobova.

Žiri Nagrade „Zlatni suncokret“, u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik), nakon razmatranja više od 200 pristiglih naslova, prvo su odabrali 17 naslova, a na sednici žirija koju su održali u nedelju, 6. februara, u najuži izbor odabrali pet knjiga u konkurenciji za nagradu.

U najuži izbor žiri je uvrstio pesničku zbirku “Uradi sam” Dejana Aleksića u izdanju Kulturnog centra Novog Sada, zbirku priča “Sazrevanje modrica” Danila Lučića (Areté, Beograd), romane “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković (Booka, Beograd) i “Španska čizma” Vladimira Kopicla (Laguna, Beograd), kao i naučno-publicističku knjigu “Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog” Gorane Raičević (Akademska knjiga, Novi Sad).

Prema mišljenju žirija, knjige koje su ušle u najuži izbor za nagradu „Zlatni suncokret“ predstavljaju uspešna ostvarenja unutar različitih mogućnosti književnog pisanja, od poezija preko zbirki priča i romana do esejistike i naučne publicistike. Sva dela su u svojoj vrsti izuzetna ostvarenja, koje odlikuje potrebna svedenost i istrajnost u otkrivanju adekvatnih jezičkih i idejnih horizonata.

Pesnički jezik Dejana Aleksića je jezgrovit i čist, a u isti mah refleksivan u pokušaju razlaganja oveštalih metafora. Priče Danila Lučića otkrivaju autorov dar da piše u različitim registrima, istražujući posledice sudara čoveka i sveta. Roman Milice Vučković je vrhunska depatetizacija svakodnevice u kojoj se razotkriva odnos jezika i moći u sferi porodičnih i intimnih odnosa.

Vladimir Kopicl ispisuje veseli i razigrani, ali i kritički roman o sećanju na zanimljivo i sve više zaboravljeno razdoblje sedamdesetih. Gorana Raičević je napisala nešto što liči na “totalnu knjigu” o Crnjanskom, obuhvativši i objasnivši život i delo nacionalnog klasika na do sad neviđen način.

Odluka o dobitniku biće saopštena sredinom februara, a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena krajem februara u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari