Da li će vlast moći da "prepegla" otimačinu prostora dečijeg pozorišta "Boško Buha"? 1Foto: Marija Mladjen/ATAImages

Da sudbina velikana i heroja nije laka ni na „onom svetu“, u ovom našem tamnom vilajetu iznova nam dokazuje slučaj Dečjeg pozorišta „Boško Buha“, koji od pre nekoliko dana potresa kulturnu javnost.

Kako su 20. marta objavili ansambl i zaposleni u ovom pozorištu, „Boško Buha“ se posle 70 godina našao u problemu da će možda morati da se iseli iz svog prostora na Trgu Republike 3, i zamolili su gradsku vlast, ministarstvo kulture i kulturnu javnost da im pomogne da se to ne dogodi.

Premijerka Ana Brnabić, na jučerašnjoj konfereneciji za novinare u Vladi Srbije, nazvala je ovaj apel „skandalom koji su izmislili opozicioni mediji, manipulisanjem činjenicama i brutalnim lažima koje N1, Danas, Nova S, portal Nova S i Vreme plasiraju u političkoj propagandi protiv režima (sve mašući kopijama tekstova ovih dana objavljivanih o slučaju „Buha“), a koji, zapravo, ne postoji“, kako je istakla.

Dodala je Brnabić, naravno, dostignuća SNS u dosadašnjim rekonstrukcijama ustanova kulture, kao i mantru da je čitava priča oko „Buhe“, zapravo, konstruisana „za rušenje predsednika Vučića“.

A problem je, kao što je poznato u javnosti, krenuo 2014, kada je započela rekonstrukcija „Buhe“, uz pompeznu najavu SNS vlasti da će dečje pozorište postati najmodernija scena u gradu. Ali, ono je do danas ostalo u ruševinama, a njegove predstave privremeno su „preseljene“ u UK “Vuk Karadžić”.

U međuvremenu, „Buhi“ je stigla „galantna“ ponuda vlasti da posle sedam decenija dobije novu adresu, u zgradi renovinare Pošte na Savskom trgu u Beogradu na vodi, što je Brnabić juče takođe demantovala – u ponudi je bilo, kako je izjavila, samo postavljanje nove, dodatne scene, a ne izmeštanje celog pozorišta.

Razlog za ovaj skandal je, naravno, kriminalan – u katastru je nad delom prostora od 229 kvadrata u prizemlju zgrade, koji je 1950. ustupljen pozorištu na korišćenje bez vremenskog ograničenja, 2017. kao vlasnik uknjižena firma „Rubin“ iz Kruševca Predraga Rankovića, alijas Peconija.

Firma je kasnije promenila ime u „Butik“, što je i naziv kafe-restorana koji se nalazi na uglu zgrade pozorišta, čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković, alijas Aca Bosanac.

Kako ovaj prostor nije mogao da se uknjiži kao vlasništvo, jer nije postojao opredeljen i označen u katastru, 2018. je čelnim ljudima „Buhe“ iz gradske vlasti objašnjeno da se desila “greška koja će u najkraćem roku biti ispravljena“. I u tom „hitnom“ postupku proteklo je više od pet godina.

Na pobunu ansambla pozorišta i zaposlenih, „ulje na vatru“ pre tri dana dodalo je i saopštenje Republičkog geodetskog zavoda, u kojem se kaže da „nije bio nikakve greške, da je poslovni prostor površine 530 kvadrata u prizemlju stambeno-poslovne zgrade na Trgu Republike 3, upisan u katastar kao javna svojina grada Beograda s pravom korišćenja Opštine Stari grad, i kao svojina preduzeća Boutique 1 iz Kruševca, i sve u skladu sa zakonom, na temelju dostavljenih isprava“.

Ali, umesto odgovora premijerke Brnabić na pitanje kako je tandem Peconi – Aca Bosanac (inače hapšen tokom istrage o Veljku Belivuku) postao vlasnik dela prostora najslavnijeg i najznačajnijeg dečjeg pozorišta u regionu, čuli smo samo nove optužbe na račun bivše, demokratske vlasti, i kako su i tu prodaju „izmislili“ neprijateljski, brutalno lažni nezavisni mediji, koji koriste svaku priliku da dezavuišu javnost.

Obećala je premijerka juče ostanak pozorišta na staroj adresi, nastavak rekonstrukcije pozorišta, i to vrlo brzo, značajna sredstva od pet i po miliona evra koja su za to opredeljena, istakla je konstruktivan razgovor sa upravom i glumačkom ekipom „Boška Buhe“, predstavnicima Grada Beograda, katastrom, a sve u prisustvu ministarke kulture Maje Gojković.

Ali, nije objasnila kako je uopšte došlo do problema sa vlasništvom prostora na Trgu Republike 3, koji za korišćenje pripada „Buhi“.

U pitanju su samo 229 kvadrata u prizemlju, u foajeu, a ne prostor pozorišta, ali je lakše je i lepše, kako je izjavila, da se koristi politički spin protiv vlasti, čak i kada je jedno dečje pozorište u pitanju, nego da se bude profesionalan i objektivan.

„Zloupotrebljeni su građani, emotivni prema ovom pozorištu, glumci i čitava javnost, i želim da vam kažem da svojim lažima prestanete da obmanjujete građane“, rekla je Brnabić obraćajući se predstavnicima nezavisnih medija.

Jasno je, naravno, da se vlast preračunala u ovih nekoliko dana (od ponedeljka),  i da je shvatila, s obzirom na odlučnu reakciju javnosti, da otimačinu prostora dečjeg pozorišta neće moći baš tako lako da „prepegla“, kako je mogla brojne druge skandale,  jer deca su deca, pa se državni vrh hitro dao u akciju.

Kao što je savršeno jasno da ćutanje vlasti od 20. marta o pobuni i molbi glumaca, esnafa, umetničkih udruženja, fakulteta, kulturnih poslenika, javnih intelektualaca i građana da pozorište ostane na mestu na kojem je već 70 godina, nije bio nikakav test da vidi kako će o tome da izveštavaju nezavisni mediji, kako tvrdi Ana Brnabić.

I šta reći na kraju, posle ovakvih izjava premijerke, osim: Ne daj se, Boško Buha!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari