Peto izdanje festivala "Mirdita, dobar dan!" inspirisano Bekimom Fehmijuom 1

Inspiracija petog po redu Festivala „Mirdita, dobar dan!“ je Bekim Fehmiju, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Otvaranje festivala koji će trajati od 30. maja do 2. juna je zakazano u Centru za kulturnu dekontaminaciju od 19:30, gde će nastupiti ansambl Zanat koji će, kako navode, organizatori predstaviti publici mali, ali šaroliki buket sačinjen od albanske muzike i kulture . „Zanat“ čine pet profesorki muzike i solo pevanja, profesionalnih članica hora „Filharmonije Kosova“, a ime ansambla u prevodu je „Vile“. Simbolika i višeznačnost naziva grupe opisuju i njihovu misiju i ciljeve, ali i njene članove i osnivače, poručuju organizatori festivala.

„Vile“ žele publici da predstave stare i autohtone albanske pesme koje potiču iz različitih krajeva ili su „Iso-polifonske“, što podrazumeva posebnu vrsta pevanja u albanskoj muzici koje su i zvanično priznate od strane Uneska, kao „remek-delo, usmenog i nematerijalnog nasleđa čovečanstva“. Na dan otvaranja festivala, takođe u CZKD, od 20 sati biće održana projekcija filma „Brak“ koji govori o neobičnom ljubavnom trouglu u senci ratnih dešavanja na Kosovu. Venčanje Anite i Bekima biva ugroženo dolaskom Bekimovog bivšeg ljubavnika. Izuzetna gluma i saosećajnost glavne su karakteristike ovog filmskog ostvarenja koje je osvojilo nagradu kritike i specijalnu nagradu žirija na Tallinn Black Nights filmskom festivalu u Estoniji. Sledećeg dana 31. maja u CZKD zakazana je debata: „Kosovo-Srbija: Šta predstavljamo jedni drugima?“. Ideja debate je da se otvori prostor u kome bi mladi ljudi imali priliku da saznaju više o odnosima između Kosova i Srbije, diskutujući o aktuelnim pitanjima kao što su kako pratimo političke procese u Srbiji i na Kosovu, kako se sećamo rata 20 godina kasnije šta nam je doneo unutrašnji dijalog u Srbiji i kako je to vidljivo na Kosovu?. Tokom trajanja festivala predviđeno je još niz aktivnosti i zbivanja o kojima više možete saznati na https://mireditadobardan.com/program-2018/.

Podsećanja radi, festival „Mirdita, dobar dan!“ se održava svakog juna u Beogradu sa idejom predstavljanja aktuelne kulturne scene Prištine u Beogradu. Cilj festivala je da susreti predstavnika srpskih i kosovskih kulturnih i društvenih zajednica iniciraju kontinuirane razmene umetničkih ideja i stvore tradiciju saradnje i okupljanja na jedinstvenom kulturnom prostoru, čime će posredno biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, poručuju organizatori manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari