Petrovci: Nisam posredovao Šerbedžiji za ulogu Jašarija 1

Glumac Enver Petrovci negira da je posredovao između svog kolege Radeta Šerbedžije i reditelja i scenariste LJuana Krezijua, koji priprema film o Ademu Jašariju, jednom od osnivača i komandanata OVK.

Petrovci kaže za Danas da ne zna da li su oni uopšte bili u kontaktu zbog glavne uloge u filmu o Jašariju.

– Jedino što znam jeste da postoji ideja da se radi film o Ademu Jašariju. Ja sam u jednom usputnom razgovoru s rediteljem samo rekao da postoje dva glumca koja liče na Jašarija – Rade Šerbedžija i jedan mlađi glumac iz Prištine, inače moj student. Sve ostalo je izmišljotina. Izgubio sam Šerbedžijin broj telefona, nisam ga zvao, niti znam da li je reditelj s njim bio u kontaktu – objašnjava Petrovci.

Pozivajući se na kosovsku štampu na albanskom jeziku, većina srpskih medija objavila je vest da je Rade Šerbedžija odbio ponudu LJuana Krueziua da u njegovom filmu o Ademu Jašariju igra glavnu ulogu. U vesti se navodi da je Kreziju preko glumca Envera Petrovcija stupio u kontakt sa Šerbedžijom, koji je odbijanje ponude obrazložio time da će „ako bude prihvatio tu filmsku ulogu, ceo svet priznati Adema Jašarija“.

Prištinski list na albanskom jeziku Bota pres optužio je beogradske kolege da „lažu“, tvrdeći da su „priču“ o Šerbedžiji i Jašariju „izvrnuli naopačke“. List navodi da je za sve „kriv“ pogrešan prevod izjave LJuana Krezijua, koji je u video intervjuu za prištinski Ekspres rekao da je Šerbedžija taj koji se interesovao za ulogu Adema Jašarija, ali da „njegov zahtev nije razmatran zbog njegove nacionalnosti i da je prirodno da ne može da prihvati ulogu“ koja mu, navodno, nije ni ponuđena. Kreziju je objasnio da ga je Šerbedžija kontaktirao preko Petrovcija, koji to nije želeo da potvrdi za Bota pres. Ovaj list tvrdi da je Petrovci izjavio da je reditelj pogrešio što je prerano sa konkretnim imenima izašao u javnost.

LJuan Krueziu, koji na filmu o Jašariju radi dve decenije, rekao je i da je pri kraju prve faze scenarija i da će se ove godine održati audicija za ulogu Adema Jašarija. Jašari je ubijen pre 20 godina, 6. marta 1998. u sukobu sa policijom. Tim povodom pre dva dana, pod pokroviteljstvom kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, održana je okviru „nacionalne manifestacije Epopeja OVK“ memorijalna akademija posvećena Ademu Jašariju i njegovoj porodici, a u blizini njihove kuće u selu Prekaze kod Srbice otkriven je mural s Jašarijevim likom u koji je ugrađeno 200.000 metaka i puščanih zrna, rad Besarta Gašija.

Vest o Šerbedžijinom odbijanju da na filmu glumi Jašarija pojavila se na dan ove godišnjice. Rade Šerbedžija juče nije odgovarao na telefonske pozive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari