Plakat Marine Abramović nepodoban za vlasti u Trstu 1

Zbog odluke Matea Salvina, šefa italijanske diplomatije i lidera ekstremno desničarske partije Severna liga, da italijanske luke zatvori za brodove za spasavanje migranata…

… plakat poznate umetnice Marine Abramović za predstojeću 50. regatu Barkolana u Tršćanskom zalivu, koji je u julu zvanično predstavljen kao „univerzalna“ poruka koja promoviše poštovanje životne sredine, odjednom je postao nepodoban za vlasti u Trstu. Marina Abramović je za 50. regatu Barkolana osmislila plakat na kojem se ona vidi kako drži belu zastavu sa natpisom „Svi smo na istom brodu“.

Prema pisanju rimske Republike, zamenik gradonačelnika Trsta Paolo Polidori preko društvenih mreža kritikovao je ovaj poster, ocenivši da je „neprihvatljivo, ružno i nemoralno Barkolanu pretvoriti u političku propagandu, jer je reč o događaju koja pripada čitavom gradu“. Polidori je plakar Marine Abramović uporedio sa komunističkim imidžom bivšeg kineskog predsednika Mao Cetunga, a Republika prenosi njegovu izjavu da će plakat biti uklonjen iz kompletnog promotivnog materijala, zvaničnih brošura i biti „zabranjen u Trstu i ostatku sveta“, što će biti trošak od 30.000 evra.

Portparol regate tvrdi da poster nije povučen niti cenzurisan i da će se koristiti za popularisanje Barkolane u Italiji i svetu. Ova regata prvi put je održana 1969. u severnoj Italiji i danas je jedna od najvećih svetskih takmičenja jedrilica. Tradicionalno, plakat za Barkolanu rade umetnici svetskog gasa, a Marina Abramović je ove godina na tom poslu sarađivala sa brendom za kafu Ili. Marina Abramović dizajnirala je plakat za 50. Barkolanu u februaru u Milanu, dok je produkciju uradio direktor regate Mateo Bartoli.

Centralni događaj Barkolane najavljen je za 14. oktobar, a desetak dana ranije počinje prva od više od 350 manifestacija najavljenih povodom jubilarne regate. Prošle godine na Barkolani je učestvovalo 2.000 registrovanih brodova sa 25.000 članova posade, a trku je posmatralo 300.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari