Popularni komad "Tre sorele" ponovo na sceni Zvezdara teatra 1Foto: Zoran Ilić

Popularni komad „Tre sorele“ zasnovan na bokeškim legendama o trima neudatim sestrama koje iza zidova kuće u Prčnju celog života sanjaju ljubav i svog „kapetana“ nakon devet godina vraća se na scenu Zvezdara teatra.

Tekst Stevana Koprivice i ovaj put je režirao Milan Karadžić, a pored dobropoznatog pozorišnog tandema (Koprivica-Karadžić) i glumačka postava je ostala gotovo nepromenjena.

Kao i 2004. godine, kada je premijerno izvedena predstava koja je vrlo brzo postala omiljena među publikom, tri glavne junakinje igraju – Nataša Ninković, Ana Franić i Sloboda Mićalović.

Sa njima su i ovaj put Milutin Mima Karadžić i Dragan Petrović Pele. Jedina novina je što misterioznog gosta, koji se iznenada pojavljuje u kući sestara koje žive pod nadzorom strogog brata i tako budi njihova devojačka osećanja i strasti, sada tumači Aleksandar Radojičić, dok je nekada tu ulogu imao Andrija Milošević.

„Tre sorele“ su priča o zatvorenoj, maloj sredini u kojoj su sve ljudske želje, potrebe i slobode sputane.

Tri sestre provode svoju mladost okovane strogim pravilima koja im nameće brat, dok se ne pojavi mladi stranac.

Premijera je zakazana za petak, 7. februar, a pred publikom će, kako kaže reditelj, iako dobro poznata, biti nova predstava, za koju su urađeni i novi kostimi i scenografija.

– Idejni krug komada ostao je negde isti, osim što su problemi koje imaju te žene kompleksniji, dublji i „masniji“ na neki način jer su one sada mnogo zrelije i iskusnije. I stvar je samim tim dublja i tragičnija – tragikomičnija u stvari – objašnjava Karadžić.

Nataša Ninković izjavila je da je u početku bila skeptična kako će sada izgledati ovaj komad, budući da joj je ostao u sećanju komičan ton nekadašnje predstave.

– Ali posle prve probe i ponovnog čitanja teksta, a posle i u radu, više me je dirala unutrašnja drama tih njihovih tesnih, zakopčanih svetova, i više me se doticala ta ženska pobuna i borba za pravo glasa i mišljenja, za ostvarenost i pravo na ljubav. Imam utisak da se u spoljnom smislu ništa nije promenilo, a da iznutra izvire unutrašnja drama tih žena i tog sveta, na šta smo i stavili akcenat. Na tu pobunu protiv jednog patrijarhalnog sistema vrednovanja, gde žena ne prolazi baš najbolje – smatra glumica.

I njena koleginica Sloboda Mićalović kaže da su njihove godine doprinele da sada komad dobije jednu dubinu koja je oduvek postojala u tekstu ali koje one nisu bile svesne jer su bile mlade i nisu tako doživljavale komad.

Poslednje izvođenje nekadašnje predstave bilo je 2011. godine i do tada je bila igrana više od 120 puta. Nije skinuta s repertoara, kako je objasnila Ana Franić, zato što je bila izigrana ili zato što nije bilo interesovanja kod publike. Naprotiv, skinuta je pred punom salom, kako je to kazao Dragan Petrović Pele.

A razlozi su tehnički, budući da glumci zbog velike popularnosti nisu uspeli da usklade termine igranja. To se prevashodno odnosi na Andriju Miloševića, koji ni sada nije mogao da bude deo postave, pa je u njegovu ulogu „uskočio“ Aleksandar Radojičić. On kaže da nije pogledao snimak nekadašnje predstave da bi ponavljao ono što je radio njegov kolega, već da su na probama krenuli od nule.

– Drago mi je da su svi krenuli na drugačiji način da čitaju taj tekst i što sam ja imao šansu da dam lični pečat ovoj ulozi – kazao je glumac.

Ipak, reditelj Milan Karadžić naglasio je da će Milošević uvek moći da povremeno odigra komad koji cela autorska ekipa voli i koji je upravo zbog tog njihovog uživanja u igri i lepih sećanja sada ponovo na sceni Zvezdara teatra.

Reprizna izvođenja zakazana su za 9, 17. i 29. februar. „Tre sorele“ ubuduće će biti na sceni „Danilo Bata Stojković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari