Počasno Srce Sarajeva za oskarovca Alehandra Gonsalesa Injaritua 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Meksički režiser i višestruki oskarovac Alehandro Gonsales Injaritu biće gost Sarajevo film festivala i dobiće Počasno Srce Sarajeva, nagradu koju organizatori festivala svake godine dodeljuju za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Injaritu je dobitnik dva uzastopna Oskara za najboljeg režisera za filmove „Povratnik“ i „Birdman ili neočekivano umeće neznanja“.

Nagrada će mu biti dodeljena za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

„Veliko nam je zadovoljstvo da oama priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom sveta“, rekao je direktor SFF Mirsad Purivatra.

Za vreme 25. Sarajevo Film Festivala, Injaritu će održati Masterklas, a biće održana i specijalna projekcija njegovog filma „Birdman ili neočekivano umeće neznanja“.

On je prvi latinoamerički filmski stvaralac u istoriji koji je nominovan za Oskara u kategorijama najbolji režiser i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Kanu.

Sa filmom „Birdman ili neočekivanao umeće neznanja“ 2015. godine osvojio je tri Oskara: za najboljeg režisera, najbolji film i najbolji originalni scenarij, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari