Počela centralna proslava manifestacije Dani evropske baštine 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Pomoćnica ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić otvorila je danas centralnu manifestaciju Dani evropske baštine u Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ Sirogojno u kojoj Srbija učestvuje sa još 50 zemalja Evrope, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

Vanušić je poručila da je izrazito važno čuvati i brinuti o našem kulturnom nasleđu, posebno pred izazovima digitalnog i tehnološkog razvoja i ubrzanog načina života.

„Od svog osnivanja muzeji i ustanove kulture su mesta gde se čuvaju i izučavaju kultura i tradicija zajednica i prenose sačuvana znanja kroz obrazovne i edukativne sadržaje. Muzej „Staro selo“ je dobar primer integrativnog pristupa zaštiti i očuvanju kulturnog nasleđa koji čuva znanja o narodnom graditeljstvu, kulturu stanovanja, svakodnevni i običajni život druge polovine 19. veka i prve polovine 20“, istakla je Vanušić.

Vanušić je naglasila da su mnoge tradicionalne veštine koje se neguju na ovom prostoru nastale u suživotu čoveka sa prirodom što se do danas nije promenilo, o čemu svedoče raznovrsni programi očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa koji se realizuju u Muzeju „Staro selo“.

Ovo je jubilarni, 20. put da Srbija učestvuje u ovoj smotri koja se organizuje tokom septembra u 50 zemalja Evrope, podvukla je pomoćnica ministra i napomenula da je fokus Dana evropske baštine na očuvanju i promociji kulturnog nasleđa, kao i podizanju svesti građana o neophodnosti ovog važnog segmenta kulture.

Na izložbi „Izvor voda izvirala“ kojom je počela manifestacija, predstavljeno je na panoima 20 izvora sa područja grada Užica i grada Čačka, opština Arilje, Bajina Bašta, Požega, Priboj, Prijepolje, Čajetina, što govori da su izvori i danas veoma posećena mesta i predstavljaju privredni potencijal kraja. O mnogim izvorima postoje različita verovaranja i legende koje se prenose u okviru zajednice.

Izložba je deo projekta „Lekoviti i čudotvorni izvori“ koji je uključen u proces implementacije Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasleđa, realizovan u saradnji stručnjaka iz Narodnog muzeja Užice i Etnografskog muzeja Beograd, sa ciljem podizanja svesti o značaju vode za živi svet i njene ugroženosti kao prirodnog resursa u sadašnjem vremenu.

U skladu sa ovogodišnjom temom manifestacije Dani evropske baštine ,,Održivo nasleđe”, nasleđe se posmatra kao jedan od temelja savremenog života koje ima važnu ulogu u procesu razvoja zajednice. Kultura i nasleđe igraju važnu ulogu u razvoju društvene zajednice i ima važan uticaj na njenu dobrobit. Iz ovog razloga resursima lokalnog nasleđa treba upravljati na odgovoran način, obezbeđujući uravnotežen pristup između kulturnih, ekonomskih, društvenih i ekoloških aspekata.

Prisutnima su se obratili i direktorka Muzeja na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno Svetlana Ćaldović Šijatović i Snežana Tomić, muzejski savetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.