Počeli treći "Borini književni dani" u Vranju: Stanković je pesnik ljudske nesreće, svetski klasik 1Foto: Dušan Pešić

Bora Stanković spada u pisce kojima se stalno vraćam. On je vranjski i srpski pisac, ali on je evropski i svetski klasik po kvalitetu svoga dela. O Bori treba govoriti kao o čoveku koji je uspeo da spoji tradiciju sa jednim izrazito modernim svetom, kao o pesniku ljudske nesreće, rekla je Ljiljana Pešikan Ljuštanović, teoretičarka i istoričarka srpske i drigih južnoslovenskih književnosti na večerašnjem otvaranju trećih Borinih književnih dana u Vranju.

Organizator trećih Borinih književnih dana je Javna biblioteka „Bora Stanković“, a pokrovitelj grad Vranje.

Moderator programa pod nazivom „Razgovor s povodom“ je Zoran Dimić, profesor filozofije na Filozofskom fakultetu u Nišu, a, pored Pešikan Ljuštanović, učesnica razgovora je i Gorana Raičević, profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i urednica u izdavačkoj kući Akademska knjiga.

Počeli treći "Borini književni dani" u Vranju: Stanković je pesnik ljudske nesreće, svetski klasik 2
Pešikan Ljuštanović (levo) i Raičević / Foto: Dušan Pešić

„Za Boru je karakteristična ta čudesna mešavina između realističkog opisa prostora – prostora grada, kuće ili tela – jer on telo svojih junakinja često deli, pa nam se čini da su one mnogo veće, mnogo prisutnije, mnogo značajnije nego što obično ljudsko telo jeste; ali i o simboličkim značenjima, o tome kako se u tom prostoru Vranja simbolizuju granice. Kako su te granice porozne, kako se one kreću. Borini junaci uvek, na neki način, dele sudbinu svoje odeće: raspasanost, zapuštenost odeće govori o nekoj nesreći“, rekla je Pešikan Ljuštanović.

Profesorka srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Gorana Raičević, istakla je da je Miloš Crnjanski direktan naslednik Bore Stankovića po toj lepoti izraza.

„Ako svi danas otvorimo Borinu prozu, videćemo da su to lepe, moderne rečenice koje imaju svoj ritam i emociju. Ti opisi prirode kod Bore Stankovića su nešto što ga čini svetskim. Mi osećamo lepotu letnje večeri, svežinu. Ta neka mekota o kojoj Bora piše, ljubav prema prirodi koju on oseća, to su izuzetno moderne rečenice koje nam na najlepši način dočaravaju i unutrašnje raspoloženje njegovih junaka“, rekla je Raičević.

Počeli treći "Borini književni dani" u Vranju: Stanković je pesnik ljudske nesreće, svetski klasik 3
Foto: Dušan Pešić

Predsednik Skupštine grada, Dejan Tričković, izrazio je nadu da će organizator programom uspeti da zadovolji raznolikost ukusa čitalačke publike u Vranju i da će do četvrtka ova sala biti mesto gde će se okupljati ljubitelji pisane reči.

„Znao je naš Bora majstorski da pronikne u dušu južnjačku, da slikovito i verodostojno prikaže Vranje, njegove stanovnike, njihova osećanja, unutrašnje borbe, strahove i čežnje, ljubavi i rastanke, sudbinu i položaj žena, kao i žal zbog prolaznosti života a posebno mladosti“, kazao je Tričković.

Direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“, Zoran Najdić, rekao je da je prilikom planiranja progama za ovu manifestaciju, pre svega ustanova mala u vidu jubilej koji se ove godine obeležava – 95 godina od smrti Bore Stankovića.

„Pripremili smo niz programa koji će tokom godine biti realizovani, a što se tiče večerašnjeg programa, imamo značajne goste i mislim da smo zaintrigirali publiku“, zaključio je Najdić.

Počeli treći "Borini književni dani" u Vranju: Stanković je pesnik ljudske nesreće, svetski klasik 4
Foto: Dušan Pešić

„Borini književni dani“ pokrenuti su 2018, međutim, u protekle dve godine nisu održavani zbog pandemije korona virusa.

Ovogodišnja manifestacija trajaće do 24. marta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari