Igrana serija „Nemanjići – rađanje kraljevine“ radi se u 12 epizoda, režira je Marko Marinković, prema scenariju Gordana Mihića. Snimanje bi prema planu trebalo da traje četiri meseca, a emitovanje prve epizode RTS je najavio za kraj ove godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. 

Kako navodi Podunavlje.info, ne računajući ekipu serijala iza kamere i režijskih pultova i tehničkom osoblju, u snimanju učestvuje 218 glumaca i oko 2.700 statista. 

Pre nešto više od mesec dana pala je prva klapa u okolini manastira Studenica, jednoj od oko 240 lokacija na kojima će serijal, koji pokriva period od oko 80 godina, biti sniman. Ambijent drevnog zdanja u Smederevu, nastao u petnaestom veku, za ovu priliku je još malo ostario; ovde se trenutno snimaju scene ispred bugarskog dvora, a kasnije će poslužiti i kao scenografija za događaje iz Vukanovog dvorca. 

Vukan je bio prvorođeni sin Stefana Nemanje, lišen raškog prestola, na koji je umesto njega zaseo mlađi brat Stefan Nemanjić. Njegov lik, Stefana Nemanjića, poznatijeg kao Prvovenčani, tumači Vojin Ćetković.

– Ova lokacija je jedan od najautentičnijih, najpribližnija tom vremenu i zato je odabrana. Znamo da su velika očekivanja gledališta, ali su i nas samih, jer ovo je veliki izazov za sve nas – rekao je za Podunavlje.info Vojin Ćetković, između snimanja dve scene.

Stefana Nemanju igra Mladen Nelević, a uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću. Lik Vukana Nemanjića će da oživi Nebojša Glogovac, a u brojnim ostalim ulogama su i takava glumačka imena kao što su Sloboda Mićalović, Nada Šargin, Goran Sultanović, Miodrag Miki Krstović…