Treći i četvrti dan Festivala protekao je ne samo u znaku novîne u okviru redovnog programa, već i u predstavama koje su, svaka na svoj način, izazvale talase reakcija.


Novi program Festivala „Off Joakim“ osmišljen je kao avangardna scena. U sredu su se publici predstavili glumci Narodnog pozorišta iz Pirota predstavom „Pola-pola“, rađenoj po tekstu Milene Bogavac, a u režiji Jelene Bogavac, koja je osmislila i scenografiju i kostim. Ovo delo je zamišljeno kao neka vrsta tribine na kojoj se raspravlja o raznim životnim situacijama, pre svega o razvodima brakova i posledicama koje takvi događaji ostavljaju na psihe aktera, naročito dece.

U večernjem terminu redovnog programa, Narodno pozorište Užice izvelo je predstavu „Čudo u Šarganu“ autora Ljubomira Simovića u režiji Ive Milošević. Mišljenja publike, a i kritike su bila podeljena. Neki su pozdravili ovaj pokušaj da se Simović prikaže na novi način, dok je jedan deo publike očekivao nešto konvencionalnije.

Četvrtog dana Festivala, najmlađoj publici je, u okviru Dečije scene, premijerno predstavljen „Studenko“, u izvođenju domaćina ovogodišnjeg „Joakima“, Prvog prigradskog pozorišta – Puls teatra Lazarevac, komad rađen prema tekstu Jelene Obradović koji je režijski osmislio Predrag Paunović.

Na velikoj sceni se, u nastavku programa, predstavilo Narodno pozorište Pirot predstavom „Mali Geza“, po tekstu Janoša Haja, a u režiji Stevana Bodrože, koji potpisuje i scenografiju. Predstava koja je izazvala burne emocije i bila nagrađena ovacijama, kroz specifično osmišljenu, minimalističku, ali nadasve simboličnu scenografiju ispričala je priču o sumornim sudbinama ljudi koji proživljavaju i preživljavaju političko-ekonomsko-socijalne tranzicije i koji se utapaju u jednom beskrajnom krugu svakodnevnice, a sve kroz dodatnu prizmu glavnog lika, mladića sa blagim autizmom i oblikom mentalne retardacije koji, izgleda, jedini primećuje tu depresivnu repetitivnost. Predstava, za koju se inače tražila karta više, briljantno odigrana od strane pirotskog ansambla, zasluženo je pobrala pozitivne kritike.

U okviru „Off Joakima“, u četvrtak je izvedena predstava „Slika“, prema tekstu Ežena Joneska, a u režiji Stojana Mladenovića, koji je i preveo tekst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari