Počeo prvi Dunav film fest 1Foto: D. Đ. (arhiva)

Prvi filmski festival podunavskim zemalja Dunav film fest, koji je počeo u subotu uveče u Smederevu, unisono su otvorili selektor Jugoslav Pantelić i članovi žirija Goran Bogdan i Slaven Došlo, prenosi Podunavlje.info.

Direktor Jugoslovenske kinoteke i programski selektor Dunav film festa Jugoslav Pantelić tom prilikom se zahvalio domaćinima “jer su prepoznali ovu ideju koja će se, kroz godine i dekade, pokazati kao izuzetno opravdana”.

Sa sigurnošću mogu da kažem, i da tvrdim čak, da će Smederevo i ovaj festival voditi i neki ljudi koji se još nisu rodili i da će ovo poslednje uporište, poslednja tvrđava iz onog starog vremena, postati simbol kvalitetnog filmskog festival, ne samo kad je naš srpski i regionalni proctor, već i šire od toga.”

Predstavljen kao najveća regionalna filmska zvezda, Goran Bogdan, izrazio je zadovoljstvo što je deo ovog prvog festivala.

Mislim da smo počašćeni selekcijom, zahvaljujući gospodinu Jugoslavu (Panteliću), koje se ne

bi postideli ni stariji i puno veći festivali od ovoga našeg, ako smijem skromno reći. Evo, tu sam tek sat i po, a već se osećam domaći i drago mi je da ću bit s vama narednih dana i nadam se puno narednih godina.”

Glumac Slaven Došlo je rekao da je prvi put u žiriju i da se oseća privilegovano da može da da svoj skromni sud o ostvarenjima koja će se videti ovde.

Drago mi je da sam ovde, i ranije sam dolazio. Ambijent Smederevske tvrđave je neverovatan i nadam se da ćemo uživati u filmovima podjednako kao i u ambijentu.”

Glumica Jelena Gavrilović upotpuniće žiri koji će odlučivati o dobitniku nagrade Dunav 2860, za najbolji film festivala.

Trideset pet filmskih ostvarenja podunavske kinematrografije podeljenih u četiri programske celine – Takmičarska selekcija, Dunavski hitovi, Vip Kinoteka, kao i Velikani evropske umetnosti i Tvrđave Dunava, biće prikazano na četiri atraktivne lokacije u Smederevu, od 19. do 23. avgusta, tokom trajanja Dunav film festa – Smederevo 2018.

U Malom gradu Smederevske tvrđave odvijaće se glavni program. Na ovoj lokaciji biće prikazano osam aktulenih filmskih ostvarenja evropske i podunavske kinematografije u Takmičarskoj selekciji

U okviru programa Dunavski hitovi na pristaništu na Dunavu, pod otvorenim nebom i u neposrednoj blizini reke, biće prikazano pet pažljivo odabranih filmova u čijoj produkciji je učestvovalo sedam država podunavskog sliva.

Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno pogledaju restaurirane verzije srpskih klasika, remek dela domaće kinematografije, u vrhunskom izdanju slike i tona. Program Vip Kinoteka odvijaće se u centralnoj pešačkoj zoni Smedereva na Trgu Karađorđev dud.

U Centru za kulturu biće prikazano petnaest filmova. Program Tvrđave Dunava obuhvatiće deset dokumentarnih filmskih ostvarenja u produkciji Filmskih novosti, dok će u okviru programa Velikani evropske umetnosti domaćoj publici premijerno biti prikazano pet filmova koji su posvećeni najznačajnijim evropskim umetnicima XX veka.

Prvi Dunav film festival počeo je projekcijom filma Svi znaju, koji je otvorio ovogodišnji Kanski filmski festival, a novoosnovani filmski festival podunavskih zemalja u Smederevu zatvoriće digitalno restauriran film Gorana Paskaljevića Varljivo leto, u prisustvu samog autora i ekipe filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari