Počinje 13. Etno festival - Kladovo 2018 1

Od sutra pa do nedelje, Kladovo će biti u znaku 13. Etno festivala, manifestacije koja tokom trodnevnog trajanja okupi oko 20 hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Odvija se pod pokroviteljstvom Opštine Kladovo i u organizaciji Turističke organizacije opštine Kladovo, sa ciljem da održi manifestaciju tradicionalnom i početnom idejom očuvanja narodnog stvaralaštva, starih zanata, jela, prirodnih proizvoda, pesme i igre.

A sve je počelo 2005. godine kada je organizovan prvi Etno festival u nameri da se promoviše kultura, običaji i tradicija istočne Srbije. Etno festival je vremenom postao međunarodna manifestacija, najposećenija te vrste u ovom delu Srbije.

-U vreme trajanja Etno festivala Ulica 22. septembra u Kladovu biće svojevrsan bazar suvenira, ručnih radova, domaćih proizvoda kao što su med, vino, rakija, tako da će na 125 tipskih štandova u strogom centru grada biti prezentovani etno sadržaji izlagača iz Srbije. Popodne i veče rezervisani su za zabavne i kulturne sadržaje. Na ovogodišnjem Etno festivalu učestvuju kulturno umetnička društva iz Srbije i Rumunije i poznata imena domaće estrade. Mi kao organizatori verujemo da će i ove godine naš festival biti prilika za uspostavljanje partnerskih, prijateljskih, kulturnih, privrednih i turističkih veza među gradovima, selima, privrednim subjektima, uopšte među ljudima. – kaže za Danas direktor Turističke organizacije Kladovo, David Đurđević.

Različiti zanimljivi sadržaji, očigledno je, privlače veliki broj posetilaca. Procena je da je prošle godine Etno festival imao preko 20 hiljada posetilaca iz Srbije i zemalja u okruženju. U festivalske dane na obližnjem graničnom prelazu Srbija-Rumunija dnevno je beleženo tri hiljade prelazaka.

Ovoj cifri svakako treba dodati i veliki broj Srba iz dijaspore, zvaničan podatak je da opština Kladovo ima sedam hiljada privremeno zaposlenih u inostranstvu, koji se kroz dešavanja i zabavu vraćaju u detinjstvo i svoj rodni kraj. Etno festival u Kladovu svojim programom pomaže  da se očuva identitet pokolenja, koja ne žive u svojoj matici, kroz prikaz različitih kultura, običaja i tradicije.

Istovremeno, predstavlja i najbolji način promocije Kladova i čitave opštine, njenih privrednih, turističkih i kulturnih potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari