Počinje "7 veličanstvenih", na startu "Zemlja meda" 1

Petnaesti Festival dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ biće otvoren večeras, u Kombank dvorani, u 20 sati projekcijom filma „Zemlja meda“.

Ovo ostvarenje iz Severne Makedonije čiji su režiseri Tamara Kotevska i LJubomir Stefanov, višestruki pobednik ovogodišnjeg njujorškog Sandens festivala, zanimljivo je ostvarenje, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora. Film „Mostovi vremena“ letonske rediteljke Kristine Briede i litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa na programu je 10. aprila. Publika će moći da vidi radove još dvoje autora modernog dokumentarizma: Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera.

Hedi Honigman ovoga puta je svoju stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj“ (14. april), koja govori o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja. Proslavljeni austrijski dokumentarista, Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja“ (15. april). Film je premijerno prikazan na Berlinalu, o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje. Film „Atos i Amin“(14. april) je već obeležio dokumentarističku scenu Evrope ove godine, izabran da otvori nekoliko vodećih festivala.

Ovaj dokumentarac, govoreći o magiji detinjstva, svedoči o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu. Pobednik velikog festivala u Lajpcigu, italijanski angažovani dokumentarac „Imala sam san“ Klaudije (13. aprila) je posveta borbi za poziciju i prava žena koja je prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i desetogodišnji projekat u kome autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo.

Verovatno najekskluzivnije ostvarenje je dansko-kanadska koprodukcija „Šta Vala hoće“ (11. april), priča o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu. Biće prikazana i dva filma „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“ (12. april) Mile Turajlić, koja je ovim filmovima, osvojivši glavne nagrade na evropskom festivalu IDFA u Amsterdamu, značajno uticala na promenu statusa srpskog dokumentarnog filma u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari