Počinje Četrnaesti festival rane muzike 1Foto: stevepb/ Pixabay

Gostovanjem ansambla „Antifonus“ iz Hrvatske večeras u beogradskoj crkvi svetog Petra i sutra u Novom Sadu počinje 14. Festival rane muzike.

Pod upravom Tomislava Fačinija „Antifonus“ će izvesti dela Baha, Karisimija i Đezualda. Ovom šestočlanom vokalnom sastavu pridružiće se i trojica instrumentalista ansambla u rezidenciji „Nju Triniti Barok“ na orguljama, baroknom violončelu i teorbi.

Festival rane muzike osnovan je 1991, održavao se neprekidno do 1996, da bi 2012. bio obnovljen. Na njemu učestvuju domaći i strani ansambli i solisti, koji neguju i izvode muziku srednjeg veka, renesanse i baroka, svirajući na istorijskim instrumentima. Organizatori ove godine najavljuju veliki broj premijernih dela, uključujući i prvo izvođenje u Srbiji Hendlovog psalma „Dixit Dominus“ koji je ovaj poznati kompozitor 1707. komponovao u Italiji za hor i soliste. Delo izvode „Nju Triniti Barok“ koji će na festivalu imati više koncerata.

Od 25. maja beogradski koncerti održavaće se svake večeri, uglavom u crkvi svetog Petra u Makedonskoj ulici. Nastupaće: „Nju Triniti Barok „, italijanski ansambl „Il Rosinjolo“, koji će na Festivalu proslaviti 20 godina postojanja muzikom Italijanskog baroka, a prvi put iz Italije dolazi sastav „Seićento Stravagante“ (Seicento Stravagange), koji će svirati 28. maja Muzičkoj galeriji Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Ovogodišnji Festival rane muzike trajaće do 14. juna. Na njemu će učestvovati i hrvatski muzičar Diego Leverić, Kristijan Hilc i Alin Zilberajh iz Nemačke, profesori Austrijske barokne akademije, ansambl Renesans koji ove godine obeležava 50 godina od osnivanja, Amerikanac Andre Loran O’Nil, Isidora Kuzmanović, Ansambl Beogradski Barok i Ana Cvetković-Stojnić, mađarski sastav „Rekjuring kompani“, nemački „Kaliomene“, Pavle Aksentijević sa pojcima, Barokni orkestar Festivala i solisti Nove Beogradske Opere.

Deo programa 14. Festivala rane muzike biće izveden i u Novom Sadu. Festival su potpomogli Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Italijanski institut za kulturu, Francuska ambasada u Srbiji, Austrijski kulturni forum, Mađarski kulturni centar, fondacija „Makris“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari