Počinje Repasaž fest u Ubu 1Ubski Dom kulture Foto: Nemanja Jovanović

Tradicionalna smotra najboljih amaterskih pozorišta iz država nastalih na tlu bivše Jugoslavije, 14. Repassage fest, održaće se u ubskom Domu kulture od 1. do 10. novembra, piše portal Kolubarske.rs.

U zvaničnom programu takmičiće se šest predstava, nagrađenih na republičkim festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Severnoj Makedoniji, čije će umetničke domete ocenjivati žiri u sastavu: Željko Hubač, drmaski pisac (predsednik), Vladan Gajović, prvak Drame beogradskog Narodnog pozorišta i glumac Petar Strugar.

Repasaž fest nije samo mesto okupljanja dramskih umetnika regiona sa ostvarenjima koje se nalaze u samom vrhu amaterskog teatarskog stvaralaštva, već i omaž dvojici velikana pozorišne umetnosti rođenih na Ubu: Radomiru Raši Plaoviću, nekadašnjem prvaku Narodnog pozorišta u Beogradu i Aleksandru Aci Popoviću, jednom od najznačajnijih posleratnih srpskih dramskih pisaca.

Navodeći da Ub s nestrpljenjem očekuje goste, direktorka Ustanove kulture Tanja Mimić ukazuje da 14. izdanje ovogodišnje jesenje pozorišne svetkovine počinje u utorak, 1. novembra, izložbom naslovnih strana prvih ubskih novina „Glas Tamnave” povodom stogodišnjice od objavljivanja prvog broja, iz privatne kolekcije Dragana Savića.

Počinje Repasaž fest u Ubu 2
Tanja Mimić Foto: Milutin Rafailović

Nakon ovog pratećeg festivalskog programa, uslediće svečana ceremonija otvaranja 14. Repasaža.

– Pozdravnu reč održaće predsednik opštine Ub Darko Glišić, koji će potom glumcu Miodragu Krstoviću, dobitniku nagrade „Raša Plaović” za sezonu 2020/21. uručiti plaketu sa likom ovog velikana. Nagradu „Raša Plaović” dodeljuje Narodno pozorište iz Beograda za najbolje glumačko ostvarenje u sezoni, a istoimenu plaketu ubska opština. Prigodnom besedom, Krstović će i svečano otvoriti smotru, a u nastavku programa publici će se predstaviti prvi učesnici takmičarskog programa, kaže Mimić.

Festivalsku zavesu 14. Repasaža podiže „Srpska drama” u produkciji „Trsteničkog pozorišta” i Dramskog ateljea „Vuk Karadžić” iz Grabovca, sutradan gostuje dubrovačka Kazališna družina „Kolarin” sa komadom „Mare Fjočica”, dok će u četvrtak, 3. novembra Amatersko pozorište „Mirka Ginova” iz Demir Kapije odigrati „Noќite vo bel saten”.

Nakon dana pauze, u subotu 5. novembra, nastupa bjelopoljsko pozorište sa „Danilom”, u nedelju dolazi mariborska „Pekarna Magdalenske mreže” sa predstavom „Slava Klavora – spomenik”, dok takmičarski deo festivala zatvara „Hanka” Pozorišta mladih Tuzle.

Dodela nagrada 14. Repasaža biće upriličena 10. novembra, kada će u čast pobednika glumci Ateljea 212 – Milica Mihajlović, Isidora Minić i Nebojša Ilić izvesti predstavu „Ruska smrt”.

Sastavni deo festivala je i Okrugli sto kritike nakon završetka svake takmičarske predstave, kao i dodela nagrade publike za glumačko ostvarenje večeri i zahvalnica za učešće na ovoj ubskoj smotri dramskih amatera iz regiona.

Direktorka Ustanove kulture Tanja Mimić ističe da je poslednjih godina Repasaž bio lepo posećen, pa se očekuje da će i 14. izdanje biti veoma uspešno i zanimljivo za publiku.

– U prethodnom periodu nismo imali ni većih problema u organizaciji, zahvaljujući svesrdnoj pomoći lokalne samouprave i njenom rukovodstvu. Drago mi je što smo uspeli da ovu manifetsaciju, uz sve poteškoće koje su je pratile, sopstvenim snagama održimo i nadogradimo. Imati jedan ovako prestižan festival je privilegija, ne samo zbog toga što predstavlja najviše domete pozorišnog amaterizma, povezuje kulturni prostor nekadašnje zajedničke države i umetnost stavlja u funkciju onoga što spaja ljude, već i što objedinjuje kulturnu i turističku ponudu Uba, ističe ona, a prenose Kolubarske.

Počinje Repasaž fest u Ubu 3
Autor: Mišel Kaplarević

Po njenim rečima zahvaljujući Repasažu, Ub je dobio priliku za promociju u festivalskim danima i uspešno se pozicionirao na najvažnijim kulturnim mapama ovih prostora kao grad koji afirmiše amatersko bavljenje pozorišnom umetnošću.

Sa druge strane, Ubljani su privilegovani da tokom festivala mogu da pogledaju najbolje amaterske predstave regiona, čime se neguje istančan pozorišni ukus i regrutuju novi pozorišni gledaoci, prvenstveno među mladima, zaključuje Tanja Mimić.

Cena kompleta uzlaznica za svih sedam pozorišnih predstava iznosi svega hiljadu dinara, dok pojedinačna karta za takmičarske predstave košta 200, a za predstavu u čast nagrađenih 500 dinara, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari