Počinje snimanje dugometražnog filma o Svetozaru Miletiću 1Foto: Ministarstvo kulture

Svetozar Miletić, Jaša Tomić i Milica Tomić su jedna trijada ljudi koji su svojim simboličkim i faktičkim postupanjem dali najsnažnije obeležje prve polovine dvadesetog veka, izjavio je ministar Vladan Vukosavljević na početku snimanja „Svetozar Miletić“.

Ministar kulture je, na konferenciji za novinare održanoj povodom početka snimanja dugometražnog igranog filma pod radnim nazivom  ”Svetozar Miletić“, kazao da bilo da je reč o ulozi žene u srpskoj istoriji i politici, bilo da se radi o zajedničkoj povezanosti, radi se o jednom pansrpskoj ideji koja je aktuelna i danas, ako ne u političkom onda bar u kulturno-istorijskom smislu.

– Ovaj značajan nacionalno-istorijski projekat poveren je majstorima svog posla, počev od scenariste i reditelja pa do glumačke ekipe, koji su u simboličkom smislu dobili srpsko kulturno-istorijsko blago da ga otkriju, očiste, ukrase i predstave ovom naraštaju ljudi, dodao je Vukosavljević.

Kako se navodi u saopštenju, film prati život i rad uglednog advokata i gradonačelnika Novog Sada Svetozara Miletića i njegovu borbu za prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Govoreći o o njemu Mirović je izrazio veliko zadovoljstvo što je u društvu sa ekipom koja je prethodne dve godine pripremala film o „Vojvodini staroj“ i životu Svetozara Miletića, Jaše Tomića i Milice Tomić, kao i svih Srba i Vojvođana koji su svojim radom i žrtvom napravili temelje moderne srpske Vojvodine i bili lučonoše u oblastima kao što su kultura i obrazovanje.

Govoreći o liku i delu jednog od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj tokom druge polovine XIX veka reditelj Darko Bajić je izrazio nadu da će napraviti film koji će podstaći mlađe generacije da razmišljaju o istoriji, ali ne tako da se vraćaju u prošlost, već da pokušaju da učeni iskustvom starijih generacija utabaju sebi put u jednu bolju budućnost

Pisac scenarija je Milovan Vitezović a naslovna uloga ovog dugometražnog igranog filma dodeljena je Ljubomiru Bandoviću.

Osim Ministarstva kulture i informisanja, ovaj projekat je podržala i Vlada Autonomne pokraine Vojvodine kao i brojni donataori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari