Počinju „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ u Negotinu 1Foto Promo

Uoči 12. Internacionalnog festivala vlaške muzike “Gergina 2021” – Festival internacionaln đe muzika vlahilor “Gergina 2021“ kao predfestivalska manifestacija u Negotinu se organizuju „Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“.

Počinju večeras u Muzeju Hajduk Veljka promocijom knjige Kojim putem ideš srce autora Bore Ilića.

– Već tri godine organizujemo “Dane Gergine” i ove godine od ponedeljka do petka u Muzeju Hajduk Veljka i rodnoj kući Stevana Mokranjca, uz striktno poštovanje epidemioloških mera, odvijaće se programi ove predfestivalske manifestacije – kaže za Danas predsednik Udruženja za očuvanje običaja, kulture, tradicije, jezika i identiteta Vlaha dr Siniša Čelojević.

U okviru “Dana Gergine” sutra veče će u Mokranjčevoj rodnoj kući u Negotinu biti otvorene dve izložbe: “Vlaška nošnja iz Mihajlovca iz riznice porodice Dajić – Grimplinović” i “Prahovo, ljudi, događaji i običaji”. Još jedna knjiga iz izdavačkog opusa Udruženja “Gergina” biće predstavljena publici u negotinskom Muzeju Hajduk Veljka u sredu, 22. septembra.

Reč je o knjizi „Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations“, sa uvodom na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku čiji su priređivači dr Siniša Čelojević i Nemanja Ispirović iz Bora.

– Bajalice su deo ovdašnje folkloristike, brižljivo su širom istočne Srbije, u svim krajevima gde žive Vlasi i mislim da će čitaocima biti interesantno da vide i taj deo naše tradicije – rekao nam je Čelojević.

Na “Danima Gergine” će u četvrtak biti promovisan kompakt disk Potpuri vlaških melodija Vitomira Stanojevića, a u samoj završnici ove manifestacije u petak, biće prikazan prvi etnološki film na vlaškom jeziku “Alun – lešnik”  čiji je autor Paun Ilić iz Tande.

Tradicionalni festival vlaške muzike “Gergina” prošle godine zbog pandemije nije održan, a ove je sa uobičajenog termina u vreme uskršnjih praznika pomeren na septembar.

Od predsednika Udruženja “Gergina” danas saznaje da će 12. Internacionalni festival  vlaške muzike „Gergina 2021“  – 12. Festival internacional đe muzika Vlahilor“Gergina 2021“ biti održan  27. i 28. septembra u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, i biće posvećen životnom delu virtuoza na saksofonu, Živojinu Živi Dinuloviću iz sela Podvrška kod Кladova.

Prvo festivalsko veče ima takmičarski karakter i na njemu nastupaju mladi vokalni solisti i instrumentalisti ne stariji od 25 godina iz  opština severoistočne Srbije.

Takmičare ocenjuje stručni žiri Prof. dr Dimitrije Golemović,  Marija Vitas etnomuzikolog, muzički urednik Drugog programa Radio Beograda i Maja Stojanović profesor  UŠ „S. Mokranjac“ Negotin, a nagrade će biti dodeljene u četiri kategorije: najbolji vokalni solista, najbolji instrumentailista, najbolji takmičar festivala koji dobija plaketu „Božidar Janucić“ i najbolji takmičar van Srbije za negovanje vlaške izvorne muzike.

Na revijalnoj, drugoj večeri Festivala  nastupiće  najbolji vokalni solisti i instrumentalisti vlaške muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari