Foto: www.ulicnisviraci.com/izvodjaci/sean-rooney/

Festival uličnih svirača prešao je na potpuno nov koncept koji je nazvan Gradić fest, a radi se o udruživanju snaga, znanja, iskustva, ideja i infrastrukture Festivala uličnih svirača sa partnerskim organizacijama sličnih ideja, kao što su filmski festival Cinema City, Pop Up (Berberaj & Public P), Scenatoria, Suburbium, Fruškać, Happy Trash Production, Ugrip i AAaaa festival. Ideja o udruživanju pojavila se prilikom selidbe Festivala uličnih svirača u Podgrađe, kada se toj inicijativi pridružio veliki broj udruženja, festivala i pojedinaca koji su želeli da učestvuju u oplemenjivanju ovog, godinama zanemarenog lokaliteta, rekla je direktorka Umetniče asocijacije „Inbox“ iz Novog Sada, koja organizuje festival, Natali Beljanski Popović.

„Nakon 15 godina u centru Novog Sada, 2016. godine smo odlučili da se pokrenemo i iniciramo kandidovanje Podgrađa Petrovaradinske tvrđave za ono što mu i priliči, da bude prirodan produžetak centra Novog Sada. Izmeštanjem na novu lokaciju, Festival pruža priliku umetnicima, posetiocima, lokalnom stanovništvu i gradu uopšte, da aktivno učestvuje u kreiranju nove umetničke i urbane sredine, kakvu svi želimo i koja nam je, pre svega neophodna. Vizija o Podgrađu kao uzbudljivom umetničkom i turističkom kvartu i prirodnom nastavku pešačke zone Novog Sada, ove godine će ponovo postati stvarnost tokom tri dana trajanja Gradić festa, kada će se na ulicama udružiti muzika, film, umetnost i zabava“, rekla je Beljanski Popović.

Program festivala, u proširenoj koncepciji u odnosu na prethodne godine, činiće muzički nastupi, performansi, ambijentalne predstave, filmske i video projekcije, umetničke instalacije i intervencije u prostoru, kao i radionice, konferencije, predavanja i organizovani obilasci Podgrađa i podzemlja Petrovaradinske tvrđave. U stranoj selekciji muzičkog programa učestvovaće zanimljivi pojedinci i sastavi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Nemačke, Austrije, Holandije, Švajcarske, Italije , Slovenije i Libana. Kako je naglasila ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu Erika Kin, ovogodišnji nosioci programa, kao i prethodnih pet, stižu iz Amerike zahvaljujući pomoći ambasade ove zemlje u Beogradu.

„Naša želja je da, pomažući Gradić fest i druge slične manifestacije, sa narodom u Srbiji podelimo deo bogatstva američke kulture, koja će se ove godine prikazati u izvornom folk obliku“, izjavila je Kin na konferenciji.

Na značaj Gradić festa za revitalizaciju Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, ali i kompletnu turističku ponudu Novog Sada ukazao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

„Festival uličnih svirača i Gradić fest postaju brendovi Novog Sada, pa je važan i njihov udeo u dobijanju titule Evropske prestonice kulture 2021. Kao grad kulture, Novi Sad godinama unazad prepoznaje važnost ovog događaja i ulaže u njega. Selidba festivala u Podgrađe je odličan potez, jer znatno doprinosi našem nastojanju da i Podgrađe, kao i Petrovaradinska tvrđava, bude prepoznato kao atraktivna destinacija na turističkoj mapi Evrope“, istakao je Jelušić.

Festival uličnih svirača – Gradić fest organizuje Umetnička asocijacija „Inbox“ iz Novog Sada, a pokrovitelji festivala su Grad Novi Sad, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i UNIQA osiguranje.

Besplatan program

Svi programi festivala i ove godine će biti besplatni. Lokacije na kojima će biti održan Gradić fest su: ulice Beogradska, Lisinskog, Vladimira Nazora i Štrosmajerova, Trg vladike Nikolaja,  Rampin put (staza od Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vojvodine do stepeništa Tvrđave) i zelene površine iza Beogradske kapije. 

Američki trubadur

Vodeća muzička zvezda Gradić festa biće Christopher Paul Stelling, autentičan američki trubadur koji održava preko 250 nastupa godišnje. On će nastupiti u petak, prvog dana festivala, nakon svečane povorke koja tradicionalno otvara festival, i koja će krenuti od Trga slobode do Beogradske kapije.