''Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa'' 1Foto: Ministarstvo kulture

U Muzeju Krajine u Negotinu sutra će biti predstavljen projekat Srpskog arheološkog društva “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ koji je podržalo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

– Namera nam je da kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava otpočnemo rad na široj kampanji podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa. Podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja lokalnih samouprava, smatramo da se u znatnoj meri može popraviti i odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu. – objašnjavaju organizatori iz Srpskog arheološkog društva.

Osim što će se posetioci sutrašnje prezentacije upoznati sa arheologijom i principima istraživanja što za cilj ima sticanje osnovne predstave o kompleksnosti arheoloških istraživanja, druga tematska celina biče posvećena arheološkom nasleđu na teritoriji Negotina sa osvrtom na probleme ugroženih lokaliteta na ovoj teritoriji. Treći poslednji segment odnosni se na upoznavanje predstavnika lokalnih samouprava sa zakonskom regulativom, okvirima i proceduralnim mogućnostima za njihovo aktivno uključivanje u procese zaštite, očuvanja, promovisanja i korišćenja arheološkog nasleđa, navode organizatori. Dodaju takođe da je predavanje javno i da su osim učesnika kojima je neposredno posvećeno -predstavnici lokalne samouprave – donosioci odluka i stručne službe, predstavnici škola, predstavnici policije, predstavnici mesnih zajednica, dobrodošli su i svi drugi zainteresovani. Uz Srpsko arheološko društvo u organizaciji ovog skupa učestvuje je i Muzej Krajine u Negotinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari