Poezija "brže od voza" stiže od čoveka do čoveka 1

Kulturni centar Beograda i novosadski Bulevar Books, povodom Svetskog dana poezije, organizuju večeras program sa pesničkim dijalogom koji počinje od 18 časova u knjižari Bulevar Books, Bulevar Mihajla Pupina 6, u Novom Sadu. Pored „tri runde“ čitanja poezije, priča i parola, biće upriličena i izložba novih kuvarica grupe „Škart“.

Manifestacija Kulturnog centra Beograda Svetski dan(i) poezije je od svog osnivanja podsticala susretanje pesnikinja i pesnika iz različitih sredina, kao i susretanje različitih umetničkih formi, promovišući često bliskost poezije i vizuelnih umetnosti. Poezija koja se stvara u Novom Sadu oduvek je imala mesto i na beogradskoj pesničkoj pozornici.

Sedam dana nakon što bi brzi voz trebalo da još više približi Novi Sad i Beograd, predstavljamo nove tesktove, koji su i vrsta odgovora – pre svega na stvarnost, a zatim i na jednu od tema naše realnosti – Brže od voza!, navodi se u pozivu organizatora ove manifestacije.

“Shodno toj stvarnosti, koja nije jasna, determinisana niti izvesna, tekstovi objavljeni u zbirci „Brže od voza“, koja će biti dostupna i online, nisu strogo pesnički, već su i prozni, kolažni, a tu su parole kao i vizuelni radovi. Ne znamo da li smo povećali brzinu i gde ćemo i kako stići, ali smo sigurni da su upravo reči one koje dolaze na cilj, a poezija ona koja najbrže odveze čoveka do čoveka.”

Svetski dan poezije 2022. u fokusu ima umetnike koji se bave vizuelnim, a pišu poeziju. Podstaknut pozivom da bude autor koncepta 59. Oktobarskog salona (Beogradskog bijenala), Kulturni centar Beograda tokom ove godine posvećuje i otvara većinu svojih programa za umetnice i umetnike koji se bave vizuelnim, pa je i to jedan od razloga zašto Svetski dan poezije ove godine izgleda drugačije.

„Možemo slobodno reći da nam je taj pomereni pesnički pogled, pružio mnoštvo interesantnih tekstova i pokazao nam da poezija nije i ne treba da bude samo stvar pesnika, da je poezija svačija, a najviše onih koji je ne svojataju i skromno, na bočna vrata, ulaze u te prostore“, ističu dalje orgnizatori.

Urednica ovogodišnjeg izdanja i zbirke pesama je pesnikinja Vitomirka Trebovac, a dobri duh celokupne koncepcije je grupa Škart.

Autorke i autori koji su zastupljeni u knjizi su: Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić, Suzana Rudić.

U programu se planiraju tri runde čitanja, a pesme, priče i parole čitaće:

Una Petrović, Milica Denković, Milica Rakić, Milorad Mladenović, Luna Šalamon, Jovan Jakšić, Marina Milanović, Dragoljub Raša Todosijević, Žarko Aleksić, Milica Vučković, Miloš Tomić, Maša Vujošević, Natalija Vladisavljević, Teodora Jevtić, Suzana Rudić, Vitomirka Trebovac

U nastavku programa, od 19 časova, biće organizovana izložba grupe Škart “Na mala vrata”, a biće izložene Nove kuvarice, vez na platnu, iz Kolekcije Oktobarski salon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari