Pogled kroz ključaonicu ljudskih sudbina u doba korone: Večeras premijerno izvedena predstava "4 Zida" u vranjskom pozorištu 1Foto: V.Ristić/Danas

Od smeha,preko gorčine,do suza i šoka vodi nas reditelj Stevan Bodroža u dvočasovnom omnibus dešavanju četiri porodice u doba pandemije korona koja je večeras premijerno izvedena u kamernom ambijentu Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju.

Početni zamah kreće uz standarde paranoje jedne od četiri porodice ovog omnibusa, koji su sačinili na „zadatu temu“ mladi dramaturzi.

Sudbine, Bodroža stavlja u „kaveze“ gde ih sačekuje „lavovski virus“, koji guta njihove emocije,ali ih i gura, u atističnost, provokacije, i dubinu emotivnih uspona i padova, ali nudeći i neka ishodišnja rešenja: smejemo se i kada umiremo, nestajemo u opstanku činjenja, pa i u drugačijoj ljubavi, koja zbližava dva muškarca, dok su njegovi roditelji u bekstvu od korona virusa otišli na selo.

Sa sjajnim scenskim pokretima ( Krenare Nevzati – Ker) uz svedenost minimalističkog ali zahtevnog za glumce muzanscenskog kretanja, ovo dešavanje hvata vazduh ishodne poruke: Nismo isti i nećemo biti, jer bolest ima različito delovanje kao i lekovi na ljudske sudbine.

Marko Nikolić (Goran, Vuk), pokazuje svoj temperament i snagu vrle preciznosti. Tu je više od jasne prepoznatljivosti upečatljiva Milena Stošić u liku majke u kolicima, jasno prepoznatljiva Kristina Janjić – Stojanović kao „posustala kćerka“.

Bojan Jovanović kao ( Bogdan i Jakša) snažno trošeći sebe u preciznosti ozbiljnog zahvata, vodi ansambl do katarze, koja je možda i bezrazložno odložena u predugom trajanju četvrte priče.

Intimnost kamerne scene, jer je pored 11 glumaca, u emotivnoj blizini, tako neophodnoj u odnosu na priču o otuđenosti u doba korone bilo večeras manje od šezdeset gledalaca, što je maksimum u kome će „4 Zida“ činodejstvovati u svom pozorišnom životu.

Ovo što je večeras viđeno u vranjskom pozorištu daje snažnu poruku, bez prava na
osudu, nudi izvinjenje, idaje perspektivu, kako sve to može izgledati kada vas zadesi „ogledalo“ na koje miste navikli a u koje se trebate pogledati.

Aplauz, suze, ovacije. Sve to je život od koga je sazdana predstava „4 Zida ili tragikomedija o karantinu“. Putovanje ka dnu je ponekad i potraga za tačkom oslonca, ili traganje za novom dubinom.

Link na stranicu Vranje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari